RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Medisinske myter eller fakta?

Sist oppdatert:
Har menn egentlig godt av å onanere?

(SIDE2): Dr. Oz er kjent fra Oprah Winfreys show, som legen som har et svar på alt. Han blir i all beskjedenhet kalt for «America's doctor».

Nå er han ute med bok, sammen med legen Michael F. Roizen, og den er oversatt til norsk.

Boka, med det ikke fullt så klingende navnet, «Du - Bli ekspert på din egen kropp. Et praktisk oppslagsverk til et lengre liv og en bedre helse» skal gi deg de svarene du trenger for å bli ekspert på din egen kropp, inkludert tips om hvordan du skal holde kroppen sunn, trygg og ung.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Kjendislegen bruker humor og illustrasjoner for å forklare deg mer eller mindre interessante kroppsfunksjoner, som du muligens vet alt om fra før. Den morsomste lesningen er derfor de ulike avsløringene av medisinske myter eller fakta. Her får du noen smakebiter:

«Menn har godt av å onanere»
En større undersøkelse med 30.000 menn konkluderte med at menn som ejakulerte mellom tretten og tjue ganger i måneden reduserte faren for kreft med 14 prosent, og at menn som ejakulerte mer enn tjue ganger i måneden reduserte den med 43 prosent. Dessuten mener mange sexterapeuter at masturbasjon kan bedre helsen ved å lindre stress. De advarer imidlertid mot å la masturbasjon bli en erstatning for seksuell aktivitet med partneren din.

«BH-er og støt mot brystene forårsaker brystkreft»
Det er ikke noe som tyder på at ting som kan hindre drenering av lymfesystemet - som BH-bruk eller støtskader - forårsaker kreft. Men på det nåværende tidspunkt lar det seg heller ikke kategorisk avvise.

«Når du nærmer deg pensjonsalderen, kommer du til å trenge Viagra»
Ereksjonsproblemene tiltar med alderen, akkurat som rynker og tilbøyeligheten til å legge seg tidlig. Det rammer fem prosent av alle menn i førtiårene, og opptil 25 prosent av alle sekstifemåringer. Selv om halvparten av alle menn opplever en eller annen form for ereksjonsproblem mellom førti og sytti, behøver ikke du å bli en av dem.

«Fiber forebygger tykktarmskreft»
Selv om fiber er særdeles helsebringende for røropplegget ditt, er det ikke påvist at det kan motvirke tykktarmskreft. Du kan redusere risikoen for tykktarmskreft med 40 prosent ved å ta en tredjedels 500 mg aspirintablett om dagen, og med 30 prosent ved å ta store doser folat og/eller kalsium. Den mest effektive forebyggingen er regelmessige tykktarmsundersøkelser for å påvise polypper som kan være forstadier til kreft og å være på vakt for blod i avføringen.

«Menn kan drikke mer alkohol enn kvinner»
Det er sant - men av andre grunner enn du tror. Den virkelige grunnen til at menn stort sett tåler større mengder alkohol har ingenting med kroppsmasse eller mandighet å gjøre. Menn har et enzym som omdanner halvparten av alkoholen de drikker før den i det hele tatt kommer ut i blodet. Kvinner har ikke like store mengder av dette enzymet i magesekken og blodet.

LES MER OM HELSE, TRENING OG VELVÆRE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere