RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Medlemmer av Pussy Riot pågrepet i Sotsji

Maria Aljokhina (t.v.) og Nadezjda Tolokonnikova i Berlin tidligere i februar. Nå er de begge pågrepet i OL-byen Sotsji, skriver de på Twitter.
Maria Aljokhina (t.v.) og Nadezjda Tolokonnikova i Berlin tidligere i februar. Nå er de begge pågrepet i OL-byen Sotsji, skriver de på Twitter. Foto: Tobias Schwarz (Reuters)
Sist oppdatert:

SISTE: De to medlemmene av punkegruppa Pussy Riot som ble anholdt i Sotsji tirsdag, er satt fri igjen.

Tidligere i dag kom nyheten om at de to mest kjente medlemmene av den russiske punkgruppen Pussy Riot ble pågrepet av politiet i Sotsji, omtrent 30 kilometer nord for de viktigste arenaene.

«Vi er blitt pågrepet og blir beskyldt for tyveri», skrevTolokonnikova på Twitter. Også Aljokhina bekrefter at hun er pågrepet.

En advokat og flere journalister ble også arrestert, ifølge Amnesty. Advokaten som ble pågrepet, er Senjon Simonov, som var advokat for menneskerettighetsgruppa Memorial.

Han er en av de to advokatene som statsminister Erna Solberg møtte i Sotsji. Journalistene skal være fra avisa Novaja Gazeta og Radio Liberty.

- Katt og mus lek
- De har allerede blitt pågrepet to ganger i Sotsji. Politiet frykter at de skal skape negativ oppmerksomhet i Sotsji nå som hele verdens oppmerksomhet er rettet mot byen. Det er en katt og mus lek som vil vare helt til OL er over, sier Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til Nettavisen.

Han sier at Pussy Riots-medlemmene ble pågrepet 16. og 17. februar, og at de trolig også denne gangen blir løslatt etter kort tid, og han fikk rett.

- Jeg utelukker ikke at de også kan ha provosert politiet litt for å bli pågrepet. Disse jentene er jo kjent for å være litt provokative, sier Godzimirski og humrer at jentene har et navn som til og med ikke norske medier ønsker å oversette til norsk.

Han har ingen tro på at jentene skal ha stjålet noe slik politi påstår, og tror at de nettopp derfor blir løslatt etter kort tid.

- De får gå når politiet ser at de ikke har noe på dem, sier han.

Slapp ut lille julaften
Lille julaften i fjor slapp de to aktivistene ut av russisk fengsel, hvor de sonet en dom på to års fengsel etter å ha protestert mot Russlands president Vladimir Putin og hans allianse med den russisk-ortodokse kirken. De to var dømt for å ha forstyrret offentlig ro og orden motivert av religiøst hat.

Til tross for at Aljokhina og Tolokonnikova ble benådet av Putin to måneder før de hadde sonet ferdig dommen, har de ikke lagt noen demper på sin kritikk av det russiske regimet.

– Vi vil ikke tilgi, og vi vil ikke glemme hva regimet gjør mot våre landsmenn. Vi krever et fritt Russland, sa Tolokonnikova da de to sto på scenen sammen med Madonna og en rekke andre stjerner under en Amnesty-konsert i New York tidligere i februar.


Fakta: Pussy Riot

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Et russisk, feministisk punkrockkollektiv dannet i august 2011.

* Rundt 25-30 kvinner har vært med i Pussy Riots opptredener, alle under pseudonym og med strikkede balaklavaer.

* Kjent for sine ulovlige stuntopptredener i Moskva.

* To medlemmer av gruppen, Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina, ble arrestert 3. mars, i etterkant av opptredenen i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva.

* Et tredje medlem, Jekaterina Samutsevitsj, ble arrestert i midten av mars, og de tre ble anklaget og dømt for oppvigleri.

* De tre medlemmene anket dommen. Jekaterina Samutsevitsj ble løslatt på prøve 10. oktober, med den begrunnelsen at hun hadde deltatt i mindre grad. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere