RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Medvedev tilbyr hjelp til USA

Foto: Mikhail Metzel (AP)
Russland tilbyr USA og Afghanistan en hjelpende hånd.

Den russiske presidenten Dimitrji Medvedev opplyste onsdag at Russland og CSTO (Collective Security Treaty Organization), som består av Armenia, Hviterussland, Kasakhstan, Kyrgyzstan og Usbekistan, vil bistå USA og Nato med å stabilisere det krigsherjede Afghanistan.

Bekjempe terror
- Russland og andre CSTO-medlemmer er rede for et omfattende samarbeid med USA og andre koalisjonsland i kampen mot terror i denne regionen. Denne kampen må være omfattende og inkludere både militære og politiske komponenter. Dette er den eneste sjansen for suksess, sa Medvedev like etter et CSTO-toppmøte, melder nyhetsbyrået AP.

Utspillet varsler en kursendring for Russlands forhold til både USA og andre vestlige land.

NUPI-forsker Ståle Ulriksen mener Russlands forsoningspolitikk kan skyldes innsettelsen av en ny amerikansk president. Barack Obama har blant annet varslet at han vil legge det omstridte rakettskjoldprosjektet på vent, noe som ble godt mottatt av Russland.

Følt seg ignorert
- Russland har opplevd Bush-administrasjonen som aggressiv. De har følt seg ignorert, tror jeg, av den politikken Bush-administrasjonen har presset Europa til å følge. Da snakker vi om rakettskjoldet, etableringen av baser, anerkjennelsen av Kosovo og Georgia-konflikten. Det er en lang rekke, sier Ulriksen til Nettavisen.

En annen årsak kan være at gassnasjonen Russland ønsker på lang sikt å etablere seg i det afghanske og sentralasiatiske markedet.

- Hvis man tenker langsiktig så ligger det noe der, si er Ulriksen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere