RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Medvedevs raketter bekymrer Nato

Sist oppdatert:
Russlands president vil utplassere raketter i Kalinigrad ved Østersjøen. Det bekymrer NATO.

Moskva (NTB-Reuters-AFP): Russlands president Dmitrij Medvedevs planer om å utplassere raketter i Kaliningrad er «svært bekymringsfulle» sier NATO i en første kommentar til planene.

NATO uttrykker stor bekymring for de russiske planene.

– Vi er alvorlig bekymret over Russlands planer om å utplassere raketter i Kaliningrad, sier en NATO-talsmann.

– Vi har sett presseomtalen av president Medvedevs uttalelser om utplassering av Iskander-raketter i Kaliningrad-området, sier NATO-talsmann Robert Pszczel til nyhetsbyrået AFP.

– Hvis de bekreftes, vil det utløse alvorlig bekymring om hvorvidt det er i samsvar med eksisterende våpenkontrollavtaler som er viktige for Europas sikkerhet. Å plassere Iskander-raketter i Kaliningrad-området vil heller ikke bidra til et bedre forhold mellom NATO og Russland, tilføyer han.

Nøytralisere
Medvedev kom med opplysningene i sin første tale til nasjonen som Russlands president, der han også kom med sterke angrep på avtroppende president George W. Bush.

Russland hadde opprinnelig tenkt å bygge ned en rakettdivisjon som er stasjonert i Koselsk-området innen 2010, men har ombestemt seg som følge av amerikanernes planer, sa Medvedev.

– I tillegg vil vi – for om nødvendig å kunne nøytralisere rakettforsvarssystemet – utplassere et Iskander-rakettsystem i Kaliningrad-regionen. Vi kommer naturlig nok også til å vurdere å bruke den russiske marinen til samme formål, sa Medvedev.

– Elektronisk utstyr for å forstyrre styringssystemene til det amerikanske rakettskjoldet, vil også bli plassert på vårt vestligste område, Kaliningrad, sa den russiske presidenten.

Russland har i lang tid sagt at et rakettskjold egentlig er rettet mot Russland, ikke mot raketter fra stater som Iran eller Nord-Korea, slik det er blitt sagt fra amerikansk side.

Polen og Litauen
Kaliningrad ligger inneklemt mellom Polen i sør og Litauen i nord, og Russland har ikke landkontakt til enklaven uten å måtte krysse hviterussisk og litauisk territorium.

Polens statsminister reagerte tilsynelatende avslappet på Medvedevs utplasseringsvarsel.

– Jeg ville ikke legge for mye i denne uttalelsen, sa statsminister Donald Tusk. – Vi har vent oss til at Russland brummer nå og da.

Litauens president Valdus Adamkus sa at Medvedevs uttalelse var vanskelig å skjønne.

– Han snakker om forpliktelsen til å opptre sammen mot felles trusler, men sender raketter til Kaliningrad for å nøytralisere antirakettforsvaret.

Tsjekkias utenriksminister Karel Schwarzenberg sier til Reuters at russisk utplassering av raketter kan forverre atmosfæren i en dialog.

– Dette er å sende et galt signal på feil tidspunkt, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

Anklaget Bush
Medvedev anklaget i fjernsynstalen onsdag Bush-administrasjonen for å ha framprovosert krisen i Georgia i august, og for å ha skjøvet verden ned i et økonomisk uføre med sin økonomiske politikk.

– Krigen var en konsekvens av den amerikanske administrasjonens dumdristige politikk, sa Medvedev.

– Tragedien i Sør-Ossetia var en konsekvens av den amerikanske administrasjonens politikk, som er selvgod, som ikke tåler kritikk og som foretrekker ensidige beslutninger, sa Medvedev i fjernsynstalen.

– Konflikten i Kaukasus ble brukt som et påskudd for å sende NATO-skip til Svartehavet, og for deretter å lure det amerikanske rakettforsvarsystemet inn i Europa. Dette vil resultere i mottiltak fra Russland, fortsatte Medvedev.

Han forsikret videre at Russland aldri kommer til å gi slipp på Kaukasus.

– Vi kommer aldri til å trekke oss tilbake i Kaukasus, sa Medvedev.

Medvedev kommenterte ikke Barack Obamas valgseier i talen, men sendte senere onsdag sine gratulasjoner til USAs kommende president.

– Jeg regner med en konstruktiv dialog med deg, bygget på tillit og med utgangspunkt i begges interesser, het det i gratulasjonen.

(©NTB)


Vis større kart

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere