Det var Høyre som ba om at justisministeren må hasteinnkalles. Stortingets forretningsorden åpner for dette. Presidentskapet har etterkommet anmodningen, bekrefter Høyre overfor NTB.

I ettertid skal det imidlertid ha oppstått uklarhet om hvem som er konstitusjonelt ansvarlig, opplyser kilder i Høyre.

Siste nytt om Ukraina-krigen her

– Kjerkol ansvarlig

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad mener det må være feil å rette anmodningen til justisministeren. Etter det hun forstår, er det helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) som har ansvaret.

– Høyres ønske om en redegjørelse er oversendt regjeringen, og de får vurdere saken videre. Ønsket om en redegjørelse må rettes til den statsråd som er konstitusjonelt ansvarlig for denne saken. Så vidt jeg kjenner til, er det helseministeren, sier Marit Arnstad til NTB.

Les også: Lettelse etter avgjørelsen i Oslo rådhus: - Jeg er veldig glad

Høyre ønsker uansett at Stortinget får raskt svar. De ber om at statsråden må komme og orientere innen møtets slutt tirsdag – trolig i 20-tiden.

– Dette handler om å redde hardt skadde ukrainske sårede. Da kan vi ikke vente lenger. Sendrektigheten tar liv, sier Høyres justispolitiske talsmann Sveinung Stensland.

Ifølge Høyre vil det bli sendt ut et brev fra Stortinget der Mehl bes om å komme til Stortinget ved møtets slutt – trolig i 20-tiden.

Høyre: Pinlig

Det er pinlig at regjeringen ikke har klart å følge opp bedre, mener han.

– Norge skal være et land å regne med. Skadde ukrainske soldater trenger vår hjelp, og jeg kan ikke begripe hvorfor regjeringen ikke jobber hardere og raskere med å svare på anmodningene om bistand, sier han.

Det var 23. april at Norge første gang ble bedt om å yte bistand gjennom EUs ordning for sivil beredskap. Deretter kom det tre nye forespørsler i mai.

Les også: MDG etterlyser debatt: - Tyrkias Nato-medlemskap må vurderes