Se kunnskapsminister Guri Melby gi beskjeden over 150.000 skoleelever har ventet på:


- Det er mange der ute som er spent. Det engasjerer bredt og berører 60.000 på ungdomstrinnet, og 185.000 elever i videregående opplæring. Det er et utslag av koronapandemien om vi skal ha eksamen eller ikke. Det handler om ulikheter i undervisningstilbudet i en veldig uforutsigbar tid. Det handler om det er forsvarlig å ha eksamen under en global pandemi.

Les også: Massiv kritikk av Guri Melbys (V) hjemmeskole-grep: - Svært overrasket

- Det har vært et stort press de siste ukene for å komme med en hastebehandling. Det har blitt trukket frem at eksamen er en viktig motivasjon for å jobbe helt til slutten av skoleåret, men også at eksamen kan dra ned snittet for noen. Det har vært viktig å jobbe grundig med å ta denne avgjørelsen. Det å frata elevene eksamen er et svært inngripende tiltak, så vi har brukt tid på denne avgjørelsen og snakket med sektoren. Derfor har regjeringen i dag besluttet å avlyse skriftlige eksamener på ungdomsskoler og videregående skoler, sa kunnskapsminister Guri Melby (V).

Uenig i avgjørelsen

Arbeiderpartiet er imidlertid ikke fornøyd med dagens avgjørelse som regjeringen har fattet.

- Det er overraskende at Melby ikke lytter til de faglige rådene om å avlyse eksamen helt, sier utdanningspolitisk talsperson, Torstein Tvedt Solberg, i Arbeiderpartiet til NTB.

Han er ikke fornøyd med at Melby velger å beholde muntlig eksamen for elever i 10. klasse og VG3. Bakgrunnen for avlysningen er blant annet at det har vært store forskjeller i undervisningen elevene har fått, på grunn av store ulikheter i lokale tiltak.

Les også: Arina (15) fortviler over beskjeden: - Dette kullet er taperne

- Da blir ikke eksamen rettferdig, sier Tvedt Solberg.

Han mener Melby burde lyttet til instansene som mente muntlig eksamen også burde avlyses av den grunn.

Elevorganisasjonens leder Kristin Schulz sier til NRK at hun er glad for at skriftlig eksamen er avlyst, men er enig med Tvedt Solberg i at også muntlig eksamen burde blitt avlyst.

Vil se på løsninger

Kunnskapsministeren sa at veien videre ut skoleåret vil bli annerledes, men at de må se på nye løsninger hele veien.

- Det kan komme løsninger som vi ikke hadde sett på i et normalår. Vi må se på tiltak som kan kompensere for dette, men løsningene vil komme etter dialog med sektoren, fortalte Melby.

Hun fortalte videre at ting er uforutsigbart på grunn av pandemien, og at man derfor kan ikke si noe 100 prosent sikkert om veien videre. Melby nevnte at det kan være muligheter for å ta igjen noe av det tapte på sommerskole, som regjeringen har bevilget en halv milliard ekstra til.

Les også: Ta ansvar, Guri Melby!

Kunnskapsministeren var imidlertid klar på at man satser å ha eksamener i 2022 som planlagt.

- Den beslutningen i dag skal ikke ha noen konsekvenser for gjennomføring av eksamener neste år, sa Melby.

Sterke krav

Flere partier har krevd at årets eksamen blir avlyst. Ap, SV, Rødt og MDG har krevd dette, mens Frp 3. februar sa at de foreløpig ikke vil gå inn for at vårens eksamener blir avlyst. De ba kunnskapsministeren gå flere runder med skoleorganisasjonene.

Også Utdanningsdirektoratet har anbefalt at eksamen avlyses.

Utdanningsforbundet, som organiserer rundt 180.000 lærere, mener også at eksamen for grunnskolen og videregående skole bør avlyses, men mener imidlertid at eksamen bør gå som normalt for privatister og for de elevene som vil bli forhindret fra å gå videre i utdanning og arbeidsliv dersom de ikke får avlagt eksamen.