Ap-toppene Rune Gerhardsen og Jan Bøhler vil kaste ut kriminelle asylsøkere, og kommer nå i valgkampinnspurten med et forslag om at de som ikke har ID-papirene i orden, skal interneres til de kan sendes hjem.

Fremskrittspartiet bare rister på hodet, og ønsker dem velkommen etter.

- Det er jo flott at både Gerhardsen og Bøhler kommer med gamle Frp-forslag, sier Per-Willy Amundsen, Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, til Nettavisen.

- De er løshunder
Partileder Siv Jensen går enda kraftigere til verks.

I sin leder i Nettavisen mandag kaller hun Jan Bøhler og Rune Gerhardsen for løshunder.

- Når Aps løshunder Jan Bøhler og Rune Gerhardsen rykker ut i Dagbladet og krever internering av kriminelle og identitetsløse asylsøkere, er dette et patetisk forsøk på dobbeltkommunikasjon. Arbeiderpartiet har ledet en flertallsregjering i 4 år og hatt ansvaret nettopp for asyl- og innvandringspolitikken, med den konsekvens at det nå settes ny norsk rekord i mottak av asylsøkere, skriver Siv Jensen i sin leder i Nettavisen.

Les hele lederen her: Bløffen om asylpolitikk

- Vi kopierer ikke
Gerhardsen selv slår tilbake mot Fremskrittspartiet. Han avviser at de kopierer Frps politikk.

- Jeg og Bøhler har jobbet med en slik problemstilling lenge før Frp gjorde det. Vi har holdt på med denne tenkningen veldig lenge, og har vært tidlig ute med denne typen problemstilling. Så vi har ikke trengt noe Frp til å tipse oss om det, sier Gerhardsen bestemt til Nettavisen.

- Så dette er ikke ren kopiering av Frps politikk?

- Nei. Det er jo sånn at mange partier tenker i samme retninger uten at man stjeler fra hverandre, sier Gerhardsen, som for tiden er gruppeleder for Arbeiderpartiets bystyregruppe i Oslo.

Han mener Amundsen bare får holde på med sitt.

- Han driver valgkamp han også. Så han får holde på med sitt. Nå har vi presentert dette, og dette kommer til å bli Arbeiderpartiets politikk fremover, sier han.

Amundsen ler av Gerhardsen.

- Det er mulig Bøhler og Gerhardsen har jobbet med dette lenge, men da har det i hvert fall vært en stor hemmelighet for oss andre. For Arbeiderpartiet har aldri stått for dette tidligere, sier han lattermildt.

- Tror ikke Ap står for dette
Amundsen tviler på at Gerhardsen og Bøhler har støtte i Arbeiderpartiet sentralt for sitt forslag.

- Problemet er jo det at jeg tror ikke dette er noe Arbeiderpartiet står inne for offisielt, det med lukkede asylmottak. Derfor etterlyser jeg både statsminister Jens Stoltenberg og Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen på hvorvidt dette er Ap-politikk eller ikke. Ap kan ikke ha to så forskjellige standpunkt i innspurten i valgkampen, sier Amundsen.

Han påpeker at partiet gang på gang har stemt mot forslag fra Frp om lukkede asylmottak, senest for noen måneder siden.

- Men hvis Ap har kommet på nye tanker er det bra, for da har vi flertall for dette i Stortinget. Da kan vi bare skyve dette unna og gå videre med andre saker, sier Amundsen til Nettavisen.

- De er velkommen til oss
Han mener Bøhler har kommet med mange utspill den siste tiden, som er på siden av Aps politikk. Nå ønsker han begge hjertelig velkommen til Frp.

- Jeg vil gjerne betale medlemskapet deres hvis de ønsker å søke seg over til Frp. De er hjertelig velkommen, sier Amundsen.

Han påpeker at forslaget er helt i strid med politikken som ligger til grunn for dagens utlendingslov.

- Det virker som de ikke har helt oversikt over hvordan dette fungerer, og at innsikten på dette området ikke er det største, sier Amundsen.

- Vi har støtte sentralt
Gerhardsen på sin side mener det egentlig ikke er så mye nytt i forslaget.

- Dette er jo ikke noe nytt forslag i og for seg, men vi mente det var nødvendig med en skikkelig tydelig markering innenfor et viktig kriminalpolitisk spørsmål, sier han.

- Men har dere støtte for forslaget sentralt i Arbeiderpartiet?

- Vi opplever at dette er i tråd med det justisminister Knut Storberget mener også. Vi har full støtte i Oslo Arbeiderparti om dette, sier Gerhardsen.

- Må avslås umiddelbart
Han påpeker at forslaget handler om kriminalpolitikk, og ikke asylpolitikk.

- For det vi registrerer nå er en forholdsvis ny trend, at det kommer folk som vet at de ikke vil få asyl, men de søker asyl likevel. Og da får de lov til å være her en stund, og da kan de drive med mye rart. Det er et noen av dem som gjør det, og driver med ulike former for kriminalitet, og vi har sett det tydelig med narkotikakriminalitet, sier Gerhardsen.

Gerhardsen mener en del bruker asylsøknaden som et skalkeskjul for å kunne drive med kriminalitet.

- Det er en aldeles motbydelig handling. Så dermed må vi være veldig tydelig på at dette er uakseptabelt. Vi er klare på at det i det øyeblikket dette avsløres, så må asylsøknaden avslås umiddelbart. Og hvis det er slik at de ikke er returnerbare som det heter, at de har spist opp passet sitt, så må vi ta vare på dem til identiteten er oppklart. Deretter kan de sendes hjem, sier han.

- Oppkonstruert uenighet
Statssekretær Libe Rieber-Mohn i Arbeids- inkluderingsdepartementet avviser at regjeringen er uenig i utspillet fra Gerhardsen og Bøhler.

- Her konstruerer man en uenighet som ikke eksisterer. Dette er et budskap vi er enige om, sier Rieber-Mohn til Nettavisen.

Statssekretæren utdyper hvorfor de er enige:

- Jeg opplever hovedbudskapet om at ingen skal misbruke asylinstituttet, at kriminalitet ikke skal lønne seg og at man skal være tydelig å slå ned på kriminalitet, at det er vi helt enige om, sier hun.

- Ikke noe som heter internering
- Men er dere enige i at kriminelle asylsøkere uten id-papirer skal interneres?

- Det er ikke noe som heter internering. Frihetsberøvelse er fengsel. Politiet har i dag en hjemmel til å kunne fengsle personer som lyver om identiteten sin. Det går ikke an å jukse seg inn i Norge for eksempel ved å slipe av seg fingeravtrykk. Da kan man fengsles i påvente av at fingrene gror, sier Rieber-Mohn, og fortsetter:

- Kriminalitet skal ikke lønne seg. Utlendinger som begår kriminelle handlinger skal varetektsfengsles som andre kriminelle. Du skal pågripes, dømmes og sendes ut så raskt som mulig, sier hun.

Rieber-Mohn kommer også med et sleivspark til Frp.

- Jeg tviler på at Gerhardsen og Bøhler trenger noen råd fra Per-Willy Amundsen. For Arbeiderpartiet er det en selvfølge å slå ned på kriminalitet uansett hvem som begår den, om man er utlending eller norsk borger kriminelle handlinger uakseptable. Vi er enige i substansen, men formuleringene får stå for deres egen regning, sier Rieber-Mohn.

HTML EMBED
var so39672 = new SWFObject("/nettavisen/gif/testdegselv/partitesten2009.swf", "testmal", "535", "600", "8", "#FFFFFF"); so39672.addVariable("scale", "noscale"); so39672.write('testorama39672');