Melder flytting til Tripoli

Foto: MAX ROSSI (Reuters)

- Tripoli er vår hovedstad, sier interimsregjeringen i Libya som til uka vil pakke og dra fra Benghazi.

04.09.11 15:31

Libyas nasjonale overgangsråd (NTC) varsler at de i løpet av neste uke vil flytte interimsregjeringen fra opprørsbyen Benghazi til hovedstaden Tripoli, melder BBC News.

Hjem fra Paris
- Vi vil dra til Tripoli neste uke. Tripoli er vår hovedstad, sa lederen for overgangsrådet, Mustafa Abdel Jalil, da han vendte tilbake til Benghazi fredag etter en tur til Paris, der han hadde møter med flere statsledere.

NTC har gitt seg selv 20 måneder på å innføre demokrati i Libya og kan regne med at mye av Libyas likvide midler, som har vært frosset i utlandet mens borgerkrigen har pågått, nå vil tilfalle dem.

Ber medhjelpere dra hjem
NTC har videre bedt væpnede Gaddafi-motstandere som hjalp til med å befri Tripoli om å reise hjem.

Innenriksminister i overgangsrådet Ahmed Darrad uttalte fredag at det fra og med lørdag vil være nok politifolk og sikkerhetsstyrker i hovedstaden til å beskytte den.

Takkemarkering på Martyrplassen
Fredag kveld samlet tusenvis av mennesker, de fleste av dem kvinner, seg på det som nå heter Martyrplassen i sentrum av Tripoli for å vise sin støtte til landets nye makthavere. Noen av dem hadde med seg amerikanske og franske flagg, rapporterer Al Jazeeras engelske utgave. Nyhetskanalens reporter på stedet, Anita McNaught, sier markeringen gikk fredelig for seg og at kvinnene sa de var kommet for å vise sin takknemlighet med mennene som bidro til å frigjøre landet.

Møter ennå motstand
I andre deler av landet fortsetter Gaddafi-tilhengerne å kjempe.

Opprørsstyrkene forbereder seg samtidig på å innta Sirte, Muammar Gaddafis hjemby. Her har Gaddafi-tilhengerne fått frist til 10. september med å overgi seg.

De møter også motstand på to mindre steder, Bani Walid og Sabha.

Det er fortsatt uklart hvor Libyas tidligere leder befinner seg. Ryktene går på at han kan befinne seg i Sirte, Bani Walid eller Sabha.

Avslører tette bånd
Samtidig avslører The Wall Street Journal at det har vært svært tette bånd mellom USA og Libya tidligere. Under George W. Bush samarbeidet CIA og libysk etterretning, og terrormistenkte ble sendt til Libya for avhør. I 2004 skrev Stephen Kappes i CIA et brev til Libyas daværende etterretningssjef Moussa Koussa der han tok til orde for et «permanent nærvær» i Libya. Brevet, som åpnet med «Kjære Musa» var undertegnet for hånd med «Steve».

Amerikanske myndigheter peker overfor avisa på at USA på dette tidspunktet hadde overbevist Libya om å skrinlegge sitt atomvåpenprogram og at Libya bidro til å stanse terroristangrep rettet mot amerikanere i og utenfor USA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.