RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Melder identifisering til PFU

Foto: Martin Jacob Kristoffersen (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
To medieaktører er meldt inn til PFU for å ha identifisert den 25 år gamle kvinnen i Roger Ingebrigtsen-saken.

Arbeiderpartiet har besluttet å melde to norske medieaktører til Pressens Faglige Utvalg. Det opplyser kommunikasjonssjef Pia Gulbrandsen i Arbeiderpartiet til Nordlys.

Nettavisen var en av mediene som på kommentarplass publiserte navnet på kvinnen. Redaktør Gunnar Stavrum begrunnet det med at saken også handlet om en politisk kamp om de øverste plassene på stortingsvalglista til Troms Ap. Senere trekk den 25 år gamle kvinnen seg som kandidat.

Vil vurdere om flere skal meldes til PFU
Avisa Nordlys på sin side har valgt ikke å identifisere de to medieaktørene fordi det vil kunne bidra til å identifisere kvinnen. Avisa skriver om en tredje medieaktør som på kommentarplass også har identifisert kvinnen. Gulbrandsen sier de fortløpende vil vurdere om flere medier skal meldes til PFU.

Les saken i Nordlys her

Arbeiderpartiet mener de to medieaktørene som nå er meldt inn brøt med Vær varsom-plakatens paragraf 4.7: «Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold.», heter det der.

- Bryter med god presseskikk
- Vi mener disse mediene bryter med god presseskikk når de identifiserer jenta, nærmere bestemt punkt 4.7 i Vær varsom-plakaten, der det oppfordres til å være varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige forhold, sier Gulbrandsen i en uttalelse til Nordlys.

- Sakens kjerne er at Roger Ingebrigtsen har erkjent at han har hatt et uakseptabelt forhold til en 20 år yngre jente som var tillitsvalgt i partiet. Han har tatt konsekvensen av dette og trukket seg fra stillingen som statssekretær og som kandidat til stortingsplass. Begge mediene har valgt å navngi jenta på tross av sakens kjerne, og mot hennes vilje, sier han.

Kvinnen var 17 år gammel da Roger Ingebrigtsen innledet det han har kalt en «seksuell relasjon» med henne i 2004. I et intervju med Nordlys har hun hevdet at hun var svært beruset da de for første gang hadde seksuell omgang, og at hun følte seg presset til å fortsette å ha sex med Ingebrigtsen. Ingebrigtsen selv har benektet dette.

- Prinsipielle grunner
Arbeiderpartiet frykter at identifisering av kvinnen kan gjøre det vanskeligere for andre personer som måtte ønske å melde fra om tilsvarende saker. Gulbrandsen sier Ap har forståelse for at saken har medienes interesse, men mener det er viktig å klage sakene om identifisering inn for PFU av prinsipielle grunner.

- Vi registrer at så godt som samtlige andre redaksjoner har valgt ikke å bruke jentas navn og bilde i omtalen av saken, men at de likevel har hatt en bred dekning, sier han.

Det er også en tredje medieaktør som har identifisert kvinnen på kommentarplass. Gulbrandsen sier at de fortløpende vil vurdere om flere medier skal meldes til PFU.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere