*Nettavisen* Nyheter.

Melder opp til 70 centimeter med snø i helga

STORE MENGDER: Helga blir våt. Søkkvåt. Så ille at meteorologene vurderer å utstede ekstremvarsel. Foto: Skjermdump fra Twitter/Meteorologene

Meteorolog: – Sko deg godt og vær påpasselig

(iFinnmark.no): Vi er bare få dager unna juni, men meteorologen ber folk om å være påpasselig i helga: Meteorologisk institutt har sendt ut et obs-varsel på fjellovergangene mellom Lyngsalpan og Tanafjorden på grunn av snø og sterk vind lørdag og søndag.

Vakthavende meteorolog Sevim Mülle ved Vervarslinga Nord-Norge opplyser til iFinnmark at værdataene foreløpig er noe usikre, men man prognosene per fredag kveld tilsier at Finnmark vil bli truffet av et lavtrykket. Og løpet av lørdagen og søndagen vil lavtrykket ikke forflytte seg noe særlig, slik et lavtrykk normalt gjør.

– Det innebærer at fuktigheten tømmes over et område istedenfor å fordeles seg over et enda større område, slik værprognosene antyder nå. Vi skal følge med på været, så det blir spennende å se hva som skjer, sier hun til iFinnmark.

Mye nedbør

Så mye som 40–70 millimeter nedbør er ventet. En tommelfingerregel meteorologene bruker for å omregne hvor mye snø kan vente, er at en millimeter flytende nedbør utgjør en centimeter med snø.

– Kan det komme opp til 70 centimeter med snø?

– Ja, det kan komme en del snø, bekrefter meteorologen. Hun tar dog et forbehold om at snøen i så fall vil forekomme oppe i høyden.

Her kommer snøen

Ut fra temperaturene som ventes, anslår meteorologene at den ventende nedbøren kommer i disse spesifikke høydene og til spesifikke tidene:

Tidlig lørdag: Nedbør kan komme som snø i høyden mellom 500–700 meter over havet.

Seint lørdag: Nedbør kan komme som snø i høyden mellom 200–500 meter over havet.

Søndag: Nedbør kan komme som snø i høyden mellom 100–500 meter over havet.

Under den angitte høyden er nedbøren altså ventet som regn.

– Vær påpasselige

Med lavtrykket følger det også den del vind. I Vest-Finnmark begynner det å blåse opp lørdag kveld. Ventet vindstyrke er opp til sterk kuling. Søndag holder vinden seg mest i Vest-Finnmark, men det kan også blåse opp en del på vidda, ifølge meteorologen.

– Vi har været under overvåkning og vil eventuelt sende ut et ekstravarsel ved behov. Min oppfordring til bilistene er at de må sko seg riktig, og være klar over at det kan være både snø og vind på fjellovergangene. Folk må være påpasselige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.