RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Melder «påskeføre» til helgen

(Birkebeiner.no)
Sist oppdatert:
Knallforhold i løypene, både for de 16.000 som skal gå Birken og for de som finner seg andre løyper.

Det er kommet noen centimeter nysnø den siste uken, og i fjellet er snødybden omkring en meter, melder StormGeo.

- Det blir skikkelig påskeføre, forteller Storm-meteorolog Solbjørg Apeland.

Sjekk været der du bor

«Gode forhold»

På Rena og i fjellet er det omtrent like mye snø som i fjor, ned mot Lillehammer en del mindre. Men skiføret i år er et helt annet enn blåføret i 2011. Mildvær og sol gjør at snøen er våt i de laveste delene av løypen, og fuktig på toppene.

Dette er et av årets høydepunkt for svært mange, men den siste tidens mildvær har bekymret. Det er det liten grunn til skal vi tro arrangørene selv, som melder om rikelig med snø, jevnt over 80-90 centimeter, og gode forhold.

- De som starter først vil få det fineste sporet, skriver arrangørene på nettsiden sin. Senere på dagen vil snøen tine og sporet vil sannsynligvis flyte ut.

Det er lørdag at over 16.000 deltakere skal komme seg over fjellet i denne klassiske konkurransen.

Birkebeinerrennet gikk første gang i 1932, og arrangeres til minne om en dramatisk flukt over fjellet i 1206. Da bar to birkebeinere med seg Håkon Håkonsson for å bringe den vesle prinsen i sikkerhet for baglerne.

Turen er 54 kilometer lang, og med tusen meter stigning underveis. Deltakerne må ha med seg en sekk på minst 3,5 kilo. Oppakningen bør kanskje inkludere litt klister til å ha under skiene.

Det våres i Marka

For de som heller vil nyte løypene i Oslomarka, denne helgen med litt mindre trikoter. Nå meldes det fra Skiforeningen at det våres også her.

Føremeldingen torsdag formiddag melder om hardt og isete først på dagen inntil solen får tak. Det er stor snøsmelting i hele Marka, men fortsatt brukbare forhold i høyden og nord i Marka.

«Stedvis lite sne og bare flekker. Vær obs på is-svuller og vanndammer. Stedvis overvann på myrer og bekker.»

I de lavestliggende områder er det førefall og ikke skimuligheter, heter det fra Skiforeningen.

Storm i Nord

Meterologen varsler om liten storm langs kysten av nordre Nordland, Troms og Finnmark.

I løpet av ettermiddagen torsdag kommer den til Troms, skriver Nordlys .

- Det vil også bli endel nedbør i form av regn torsdag ettermiddag og kveld, opplyser vakthavende meteorolog ved Vervarslingen for Nord-Norge Ola Mellem.

Fra fredag formiddag av varsles det om fortsatt sterk kuling og til dels liten storm i nordre del av Troms. Utover ettermiddagen fredag går regnet over til snøbyger. Vinden minker lørdag.

- Fra lørdag ettermiddag blir det stort sett oppholdsvær og perioder med sol, forteller Mellem.

Her kommer regnet

På Vestlandet blir det fortsatt regn og skyer i helga og i kommende uke. Sammen med Midt-Norge får denne delen av landet fortsatt bygevær de kommende dagene. Langs kysten vil det regne, mens i indre og høyere strøk av Trøndelag kommer nedbøren som snø.

Både Vestlandet og Midt-Norge har hatt mer enn sin del med regn og vind den siste tiden, og det ser ut til at det vil fortsette slik, i hvert fall fram til midt i neste uke, sier statsmeteorolog Marit Helene Jensen til NTB.

Sjekk været der du bor

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere