Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Meling tviler på Krekar-avgjørelse fredag

Advokat Brynjar Meling sender torsdag kveld en klage til Oslo-politiet på beslutningen om å tvangssende Krekar til Sør-Trøndelag.
Advokat Brynjar Meling sender torsdag kveld en klage til Oslo-politiet på beslutningen om å tvangssende Krekar til Sør-Trøndelag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Politiet i Oslo vil torsdag kveld motta en 20-sider lang klage på beslutningen om at mulla Krekar må bo på Kyrksæterøra, opplyser forsvarer Brynjar Meling.

Saken kan dukke opp på Oslo tingretts berammingsliste allerede fredag, men Meling sier til NTB at dette er lite trolig.

– Klagen er såpass omfattende at jeg nok ikke regner med at den blir berammet i morgen. Det er nærere 20 sider spekket med argumenter, så jeg tror politiet trenger litt mer enn kvelden og natta for å imøtegå klagen, sier Meling torsdag ettermiddag.

Kommunikasjonssjef Irene Ramm i Oslo tinghus sa tidligere torsdag at klagen trolig vil bli behandlet samme dag som den mottas.

– Den vil bli berammet etter samme spor som begjæringer om varetektsfengsling, sa Ramm.

Les også: Krekar-håndtering møter hard kritikk
Les også: Krever Krekar-svar fra Siv

Klager på «alt»

Mulla Krekars forsvarer opplyser til NTB at de har jobbet kontinuerlig med klagen for å få brakt Oslo-politiets vedtak inn for en domstol. Han roser politiet for god dialog de siste dagene.

– Vi har en veldig grei dialog med politiet om hvordan vi skal håndtere dette rettslig. Og vi har en avtale om at jeg skal utelate en del prosedering slik at de skal få gitt tilsvar raskt, sier Meling.

Han vil ikke gå inn på detaljer i klagen, men forteller at den gjelder instruksen, det materielle innholdet i vedtaket og saksbehandlingen.

– Jeg er fornøyd med arbeidet så langt. Det er et spennende rettsområde, og jeg setter veldig pris på dialogen med politiet, slår Meling fast.

Les også: Krekar kan be om å få flyttingen utsatt

Venter

Dersom klagen skulle nå tingretten allerede fredag, vil det uansett ta tid å skrive kjennelsen ferdig. Dermed kommer trolig en beslutning først neste uke uansett.

Klagen fra Meling skal kunne være i politiets hender i løpet av torsdagskvelden, men like etter klokka 17.30 hadde politiet ikke mottatt den.

– Vi har ikke mottatt noen klage enda. Vi tar den for oss når den kommer, sier pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt.

Mulla Krekar er dømt for trusler og har sonet ferdig straffen sin i Kongsvinger fengsel. Forsvarer Meling sier til NTB at han regner med at Krekar fortsatt er der. Etter planen skal Krekar løslates søndag.

– Ingen kommentar

Oslo politidistrikt hadde torsdag for øvrig ingenting å si om hvordan de forbereder tvangsbosettingen, tre dager før vedtaket skal iverksettes.

– Vi avventer en rettslig prøving av vedtaket og har ingen kommentarer nå, var Oslo politidistrikts svar til NTB.

Det var ikke mulig å få svar på spørsmål om hvilke praktiske forberedelser politiet gjør før løslatelsen fra Kongsvinger fengsel søndag, eller hvordan en reise til Sør-Trøndelag skal foregå.

Eneste omfattet

Leder for Kongsvinger fengsel, Gaute Enger, opplyser på generelt grunnlag at fanger løslates alle ukas dager, også i helgene. Men fengselsledelsen har myndighet til å sette en fange fri litt tidligere hvis det er hensyn som taler for det.

Flere ledende jurister har hevdet at Oslo politidistrikts vedtak er i strid med både Grunnloven og menneskerettighetene.

Vedtaket kom etter at justisminister Anders Anundsen (Frp) instruerte politiet om å vurdere å pålegge personer som Krekar et bestemt bosted og meldeplikt.

Forutsetningen er at personene det gjelder, ansees som en fare for rikets sikkerhet, og at det foreligger et utvisningsvedtak som av ulike grunner ikke kan iverksettes umiddelbart. Per nå er Krekar eneste person omfattet av vedtaket.

PST skal være bekymret for at Krekar kan spille en rolle som mentor for unge islamister i Oslo. Men Meling og andre kritikere påpeker at Krekar driver sin politiske virksomhet på internett, og at det derfor har lite å si hvor han bor. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!