RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Melkebonde anmeldt. - Skammelig, sier kjendiskokk

ANMELDT: Onsdag ble økobonde Gustaaf Koot fikk besøk av politiet etter anmeldelse av Mattilsynet. – Kjøtt og fisk inneholder bakterier, men det selges ukokt. Men melk må varmebehandles. Jeg skjønner ikke logikken, sier han.
ANMELDT: Onsdag ble økobonde Gustaaf Koot fikk besøk av politiet etter anmeldelse av Mattilsynet. – Kjøtt og fisk inneholder bakterier, men det selges ukokt. Men melk må varmebehandles. Jeg skjønner ikke logikken, sier han. Foto: Asbjørn Olav Lien
TV-kokk og matskribent Andreas Viestad mener det finnes krefter i Norge som bevisst går inn for å motarbeide god mat.

Torsdag skrev Tønsbergs Blad om bonden, som onsdag fikk besøk av flere politimenn på gården sin. Årsaken er at Mattilsynet har anmeldt Koot for salg av upasteurisert melk. Salget er organisert gjennom såkalte melkeringer, der ulike personer har kjøpt andeler i kyrne hans.

Koot har drevet med en slik form for salg i 25 år og hevder at ingen av hans kjøpere har blitt syke av å drikke melken hans, selv om det er nettopp dette som er hovedbekymringen til Mattilsynet.

Avdelingssjef Kjersti Søli understreker at beslutningen er tatt for å forebygge sykdom. Hun viser til tre ulike bakterier (se nederst i saken) som kan få gode vekstforhold i rå melk.

– Vi legger vitenskapelig dokumentasjon til grunn og gjennomfører tiltak for å hindre at folk kan bli syke, sier Søli.

Politiet kom mannsterke til Koot og Skaarbu gård onsdag, med så mye som fem betjenter, samt to representanter fra Mattilsynet.

Dette får den oslobaserte matskribenten Andreas Viestad til å reagere. Han omtaler ressursbruken som skammelig, skriver Tønsbergs Blad.

– Vi har begynt å få et regelverk som er ganske fornuftig, hvor man har åpnet mer og mer opp for å omsette upasteurisert melk på en god og forsvarlig måte. Samtidig finnes det krefter i Norge som rett og slett hater og motarbeider god mat. Det at man møter opp med mange flere politifolk hos melkebonden, enn hos filmskaperen som man mistenker har en link til IS, mener jeg sier litt om kreftene.

– Matelskerne har stor plass i vårt samfunn i dag. Men det er også mørke krefter som opererer, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

TV-kokk og matskribent Andreas Viestad mener det finnes
krefter i Norge som bevisst går inn for å motarbeide god mat.

– Hvem mener du utgjør disse mørke kreftene?

– Spør landbruksministeren om det er dette man mener med forenkling. Er det dette man mener med å gi innovative og hardtarbeidende bønder bedre arbeidsvilkår, spør Viestad.

Særegen smak

Han understreker at han ikke ser på pasteurisering av melk som unødvendig, men peker på at upasteurisert melk har en helt annen særegenhet, og derfor verdsettes høyt av matelskere.

Viestad viser til at det for den rå melken er mye større mulighet til å smake melkens karakter.

– Den kan smake ulikt fra gård til gård, fra morgen til kveld og fra vår til høst. Det er kanskje ikke melken man bruker i frokostblandinga, men den har definitivt sin plass. Pasteurisering er viktig det, men først og fremst på grunn av holdbarhet og matsikkerhet når melken skal håndteres gjennom store systemer, sier Viestad.

LES OGSÅ: Gustaaf Koot må selge ost som dyrefôr

Kjendiskokken ser ikke på regelverket som den største svakheten ved det norske systemet.

– Der har vi kommet ganske langt, selv om dette forteller at man i større grad bør åpne opp for aktører som driver på en ansvarlig måte. Men det faktum at det møter opp så mange politimenn på døra hos en melkebonde, når man vet hvor vanskelig det kan være å få en politimann til å se på et tyveri eller en voldshendelse, vitner om en ressursbruk som er riv, ruskende gal. Det er jo kun ekstremt kunnskapsrike bønder og forbrukere som gidder å engasjere i seg i dette. Sånn sett er faren minimal, sier Viestad.

- Aldri blitt syk

Svenn Arne Lie er en av kjøperne av melken fra Koots gård. Han framhever smaksopplevelsen som viktigste grunn til dette.

– Jeg ønsker et produkt som Tine ikke vil lage og som Rema ikke vil selge. Det er en melk fra kyr som kun har spist gress, begrunner han.

Lie understreker at han ikke ønsker å framstå som en person som opphøyer seg til en høyere etisk moral enn mannen i gata.

– Dette handler rett og slett om at melken smaker mye bedre enn den man får kjøpt i butikken. Å drikke en vanlig melk når man har smakt denne, er litt som å drikke en utvannet øl, beskriver han.

– Har du opplevd å bli syk eller dårlig av drikke melken fra kuene til Koot?

– Nei, det har jeg aldri. Jeg er veldig for pasteurisering når melken produseres industrielt. Men det er mitt syn at produksjonsmåten i stor grad bestemmer om pasteurisering er nødvendig. Når Tine henter melk fra 600 gårdsbruk og samler alt samme tank, er det så klart viktig. Guustaf er utrolig dyktig. Vi skulle hatt flere som ham. Det å være klar over farene i matproduksjon er vel og bra, men det er lov å ikke bli helt hysterisk samtidig. Mesteparten av melken som drikkes i verden er faktisk upasteurisert, sier Lie.

Unntak fra forbudet

Det er spesielt tre bakterier som Mattilsynet frykter kan få gode vekstforhold i rå melk. Dette er listeria, enkelt typer av E. coli og campylobacter.

Ifølge Søli i Mattilsynet er listeria en risiko for utsatte grupper som gravide og eldre, mens E. coli kan være særlig kritisk overfor barn og folk med nedsatt immunsystem. Campylobacter er en bakterie som kan føre til diaré og oppkast.

– Salmonella er også en bakterie som kan overføres med melk, men vi anser dyrehelsa som så god i Norge at den ikke er så relevant som for mange andre land, sier Søli.

Hun påpeker at det er et absolutt forbud mot upasteurisert konsummelk. Det er ett unntak fra forbudet: Når salget skjer fra gård eller seter direkte til forbruker for bruk i egen husholdning, og dette salget skjer tilfeldig uten å ha preg av butikksalg.

Mattilsynet vurderer at dette tilfellet ikke faller inn under unntaksregelen.

Verken landbruks- og matdepartementet eller helse- og omsorgsdepartementet ønsket å kommentere saken.

Les flere saker fra Tønsbergs Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere