Så langt i år har det blitt anmeldt 49 overfallsvoldtekter i Oslo.

I helgen mottok politiet fem nye anmeldelser for seksuelle overgrep, noe som naturlig nok fører til frykt blant hovedstadens kvinner.

Men politiet ønsker ikke å fraråde kvinner mot å oppholde seg utendørs om natta.

- Vårt utgangspunkt er at kvinner skal ha den samme friheten som menn til å gå hvor de vil. Det må vi aldri gi slipp på, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved vold- og sedelighetsseksjonen til Nettavisen.

Les også: Etterlyser to menn for voldtekt

- Tenk over hvor mye du drikker
Men samtidig må vi stikke fingeren i jorda slik situasjonen er nå, og kvinner bør ta visse forholdsregler, påpeker Rohde.

- Samfunnet er dessverre slik at vi nok aldri blir helt fri for voldtekter. Derfor vil vi gi litt folkeopplysning, sier hun.

Og siden de fleste overfallsvoldtektene skjer i helgene mellom klokken 23 på kvelden 06 på morgenen, ber Rohde folk om å være ekstra forsiktige i det tidspunktet.

- Mellom klokken 23 og 06 bør man ikke være overstadig beruset. Det gjør deg mer utsatt, så tenk over hvor mye du drikker. Tenk gjennom hvem du slår følge med. Det å slå følge med en vilt fremmed person gjennom en mørk park, gjør deg også mer utsatt, sier hun, og legger til:

- Planlegg hjemturen, og forsøk å være flere som tar følge hjem.

Les også: Her skjer voldtektene i Oslo

- Ikke kvinnens skyld
Samtidig påpeker politiinspektøren at dette bare er råd.

- Dette betyr ikke at politiet sier «ikke gjør det». Det betyr ikke at vi gir kvinnen skylden om hun ikke følger rådene, sier hun.

Rohde advarer også mot å ta pirattaxi.

- Vi ser at det å ta pirattaxi er farlig både for kvinner og menn, sier hun.

Oslo-politiet har lenge hatt et stort fokus på overfallsvoldtekter, men vedgår at det skaper en del utfordringer når de nå får så mange voldtekter å etterforske. Samtidig opplever Oslo en drapsbølge, med fem drap de siste fire ukene.

- Når situasjonen blir så spesiell så fordrer det et enda større fokus på dette. Vi jobber jo intensivt her ved vold- og sedelighetsseksjonen i forhold til å greie å ta unna sakene, sier Rohde.

Les også: - Voldtektsgjenger jakter på kvinner som går alene

- Ikke-vestlig overgriper
- Har dere nok ressurser til å klare å etterforske alle voldtektssakene?

- Per i dag greier vi ikke å ta det unna like fort som vi ønsker. Det vil både de mistenkte og de fornærmede merke, at det går saktere enn ønskelig, sier politiinspektøren, og legger til:

- Det er klart at når vi får et drap av den typen vi fikk i helgen, så vil en del av de tilgjengelige ressursene måtte settes inn der. Men voldtektene tas på alvor, og vi gjør alt vi kan ut fra de ressursene vi har. Vi greier bare ikke å være på alle steder på en gang, sier Rohde.

Hittil i år har Oslo-politiet pågrepet sju personer for overfallsvoldtekter, og samtlige er ikke-vestlige.

- Ifølge kvinnene er det en ikke en etnisk norsk overgriper i de aller fleste tilfellene. Og så har vi noen saker hvor overgriperen er beskrevet med nordisk utseende, blant annet saken i Vaterlandsparken i helgen, sier hun.