Gå til sidens hovedinnhold

Men de har sikret seg brød selv . . .

Skar tykke «streikeskiver» og smurte ekstra godt på.

BJØLSEN (Nettavisen): Klokken fem i dag tidlig hadde 30 bønder blokkert inngangen til Bjølsen Valsemølle i Oslo.

Leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, sier til Nettavisen at motet er på topp.

- Nå har vi akkurat vært på butikken og kjøpt masse brød, slik at vi kan aksjonere her lenge. Vi kommer til å blokkere inngangen så lenge vi får mulighet til å stå her, sier han.

Les Gunnar Stavrums kommentar: - Gi oss i dag vårt utenlandske brød

Krever 2.2 milliarder
Bakgrunnen for den varslede aksjonen er bøndenes misnøye med det de mener er for lite inntektsmidler.

- Staten kom med et tilbud som ikke vil gi økt matproduksjon. Hovedfrustrasjonen er at vi får et så tydelig oppdrag, men at det følger ikke med inntektsmidler, sier han.

Ifølge Bondelagslederen er målet med aksjonen å få fram at norsk mat ikke er noen selvfølge.

Bøndenes krav på 2,2 milliarder kroner innebærer en kostnad for forbrukerne på 33 øre per dag eller 120 kroner i året.

Bjørke forteller at 90 prosent av forbrukerne han har snakket med er positive til aksjonen. Nettavisen sjefredaktør, Gunnar Stavrum, er av en annen oppfatning.

Les Gunnar Stavrums kommentar: - Bøndene tjener på å slutte

Velger utenlandsk brød
- En ting er hva folk svarer på meningsmålinger om bøndenes aksjoner – noe helt annet er hva de gjør i butikkene. Der handler de nemlig stadig oftere utenlandske matvarer. Importen av matvarer har økt med 222 prosent siden 1995, skriver han på lederplass.

Stavrum understreker at dette gjelder import av alle type matvarer, også brød.

- Siden 1997 er importen av brødvarer økt fra 21.000 til 65.000 tonn. I samme tidsrom har det innenlandske forbruket av hvete sunket med rundt 60.000 tonn. Dette betyr at norske forbrukere velger å kjøpe importert brød i stedet for å kjøpe brød bakt på norske, subsidierte rådvarer, skriver Stavrum.

Han opplyser videre om at den norske staten støtter jordbruket med drøyt 20 milliarder kroner i året. Disse pengene gis delvis direkte til bøndene, og delvis som skjermingsstøtte – det vil si tollmurer som gjør det ulønnsomt å importere melk og andre råvarer fra utlandet.

- Kort sammenfattet er det slik at færre bønder produserer mer mat, samtidig som de tjener mer og mer – fordi de jobber stadig mer på si, skriver Stavrum.

Forbrukerne rammes
I går uttalte Frps landbrukspolitiske talsmann, Torgeir Trældal, til Nettavisen at han reagerte på at en uskyldig tredjepart, nemlig forbrukeren, rammes.

- De burde heller agere mot dem de skal agere mot, og det er regjeringen. I stedet for å hive råttent høy mot rådhusene burde de hive råttent høy mot statsministerboligen og boligen til Brekk. For kommunene har jo ikke noe å gjøre med landbruksoppgjørene å gjøre, sa Trældal til Nettavisen.

Gårsdagens aksjoner, som har gått ut på å helle melk i gatene, sette stinkende siloballer og en ku utenfor rådhus, «kidnapping» av flere ordførere og traktorparkering for å ta parkeringsplasser, har rammet en tredjepart.

Trældal mener bøndene heller burde stengt veiene i regjeringskvartalet, ved statsministerboligen eller ved Slottet slik at regjeringen for eksempel ikke kom inn til statsråd på fredag.

- Men at de rammer de som er helt uskyldige her, og barn som vil har brød til pølsa 17. mai, det synes jeg ikke noe om, sier han bestemt.

- En gjeng brødhuer
Flere av Nettavisens lesere reagerer på undersøkelsen som viser den antatt massive støtten fra folket, der 9 av 10 nordmenn oppgir at de støtter bøndene.

- Bred støtte fra folket? Hvilket folk? Jeg har ikke hørt om noen som sympatiserer så mye med dem, jeg. Spesielt ikke når de oppfører seg som bortskjemte drittunger og forsøker å legge en demper på nasjonaldagen, skriver en leser.

En annen sier ironisk at bøndene må ha god råd når de skal kjøpe opp alle brødene i matvarebutikkene.

- Nå må bøndene finne noe annet og gjøre når de ikke kan leve av det de produserer. Det er ikke bare og rope på staten, det er ikke noen andre som kan gjøre det. Så Bønder slutt og sutre, skriver han.

- Sett dem på vann og brød
Også på Twitter debatteres «Aksjon brødstopp».

- «Aksjon brødstopp» settes i gang, der bøndene skal hamstre brød og hindre transport av mel. Geriljakrigenes tid er ikke over, skriver en bruker.

Tidligere Se og Hør-sjef Knut Haavik mener bøndene bør settes på vann og brød.

- Bøndene vil ta fra oss brødet. OK - la dem sitte på vann og bør, skriver han på sin Twitter-profil.

Administrerende direktør og sjefredaktør i TVNorge, Harald Strømme, mener bøndene har bitt seg merke i hvilken omdømmesuksess smørkrisen var for Tine.

- Så nå skal butikkene tømmes for brød, Twitrer han.

Hva syns du om bøndenes «Aksjon brødstopp»?

Kommentarer til denne saken