*Nettavisen* Nyheter.

Men dronningen, pundet og EU vil de beholde

Foto: David Cheskin (PA)

De vil ut av unionen - etter 306 år. Her er veikartet til skottenes uavhengighet.

26.11.13 12:36

GLASGOW (NTB-Reuters-AFP): Skottland beholder pundet, dronningen og EU, men kan ellers bli et selvstendig land, sa førsteminister Alex Salmond da han la fram en rapport om hvorfor skottene bør løsrive seg fra Storbritannia.

I den 670 sider lange rapporten som ble lagt fram på en pressekonferanse i Glasgow tirsdag, redegjør Salmond og hans parti Scottish National Party (SNP) for hvorfor og hvordan Skottland kan løsrive seg fra Storbritannia og klare å bygge opp en vellykket, levedyktig og uavhengig stat.

Denne staten skal fortsatt være tilknyttet det britiske pundet, være underlagt den britiske tronen og forbli medlem av EU, men ha sitt eget uavhengige forsvar og skattesystem, ifølge Salmond.

Folkeavstemning
18. september neste år holdes det en folkeavstemning der alle skotter over 16 år får svare ja eller nei på spørsmålet om de ønsker et selvstendig Skottland.

Salmond og SNPs nestleder Nicola Sturgeon oppfordrer alle skotter til å lese rapporten og gjøre seg opp en mening.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Andy Buchanan

- Den er leservennlig og tilgjengelig på internett og i papir. Alle bør lese den, sa Sturgeon.

Selv om mange skotter ønsker selvstendighet, har meningsmålinger vist et flertall mot løsrivelse. Salmond og Sturgeon håper å få overbevist flere skeptikere. Blir det et ja-flertall, betyr det en slutt på en 306 år lang union med England.

Vekk med atomraketter
- Vi vet vi har menneskene, kunnskapen og ressursene til å gjøre Skottland til et vellykket land, sa Salmond på pressekonferansen og lovte samtidig å ikke øke skattene dersom løsrivelse blir et faktum.

Han lovte at skatteinntektene ikke skal brukes på atomkraftverk og at britiske atomraketter skal fjernes fra skotsk jord for godt.

- Uavhengighet vil føre til at skottene får ansvar for sin egen framtid, sa han.

Ser til Norge
Salmond og SNP har tidligere pekt på Norge og resten av Skandinavia som en modell for hvordan et selvstendig Skottland kan fungere. Salmond har blant annet besøkt Norge flere ganger og møtt politikere og embetsverk for å lære og hente inspirasjon.

For det er mange han må overbevise. Sentralmyndighetene i London er svært skeptiske og har gjentatte ganger advart mot planene om full selvstendighet for skottene.

Skottland har i dag lokalt selvstyre, men er underlagt den britiske regjeringen i blant annet økonomisk politikk, forsvarspolitikk og utenriks. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag