Gå til sidens hovedinnhold

Men kan hun twerke?

Dette er et meningsinnlegg fra Mahmoud Farahmand

Enkelte av spørsmålene som rettes mot den nyutnevnte statsråden for samfunnssikkerhet kunne like gjerne ha handlet om hennes evne og kompetanse til å twerke.

Den nyutnevnte statsråden for samfunnsikkerhet, Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp), har fått en rekke kritiske spørsmål. Noe av disse spørsmålene er interessante og betimelige, andre spørsmål vitner mer eller mindre om moralsk forargelse over utnevnelsen.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde er gift med den noe frittalende stortingsrepresentanten Christian Tybring-Gjedde. Etter at førstnevnte ble utnevnt til statsråd har hennes ekteskap blitt et tema Ikke ekteskapet i seg selv, men hennes manns holdninger og meninger til regjeringen og verden forøvrig.

Dette er en interessant vri, i et land som ellers er opptatt av at kvinner skal være selvstendige og vurderes på lik linje med menn, og basert på egne prestasjoner og kompetanse. Kvinner skal ikke vurderes, dømmes eller stilles til ansvar for mennene i deres liv. Det er i alle fall det som er formålet når man bruker millioner på såkalte innvandrerorganisasjoner som skal forebygge sosial kontroll i innvandrermiljøene.

Les også

Utvider regjeringen med KrF - møtt av demonstranter på Slottsplassen

I Norge jobber vi aktivt mot sosial kontroll, og tar til motmæle når vi oppdager slikt. Det finne nok av eksempler på dette. Blant annet er det mange som mer eller mindre reagerer instinktiv når kvinner får fordummende spørsmål i intervjuer eller upassende kommentarer i kommentarfeltene.

Våre journalister har en tendens til å behandle individer likt uavhengig av etnisitet, politisk ståsted og religiøst tilhørighet.

Alt over stemmer, med mindre kvinnen som skal vurderes er en Frp-statsråd. Da skal hun holdes ansvarlig for sin manns holdninger og meninger. Hun skal indirekte spørres om hennes manns reaksjon på hennes utnevnelse til statsråd. Hvordan dette er relevant, sliter jeg med å forstå.

For ikke altfor lenge siden skrev den norske fotballspilleren Ada Hegerberg verdenshistorie. Hun ble verdens beste spiller kvinnelige fotballspiller. Den franske DJ-en Martin Solveig kom i skade for å spørre henne om hun kunne Twerke. Solveig fikk ganske så mye kritikk for dette spørsmålet. Man kan sikkert diskutere offentlighetens reaksjoner på spørsmålet, men reaksjoner ble det.

Les også

Skandale da Ada Hegerberg ble spurt om å «twerke»

Det er litt underlig å observere hvordan denne saken ikke vekker like mye forargelse blant feminister og andre som jobber for kvinners rettigheter og muligheter, som twerke-spørsmålet som ble rettet mot Hegerberg.

Det er nærliggende å tro at det finnes en slags dobbeltmoral her. Det er lettere å løpe til og forsvare folk vi anser som verdige, fromme. Folk vi mer eller mindre identifiserer oss med.

Nei, det handler ikke om kritiske spørsmål som rettes mot statsrådens forhold til miljø og klima, men om hennes manns reaksjoner på utnevnelsen. Man kunne like greit ha spurt henne som hun kan twerke, for det er like relevant.

Kommentarer til denne saken