*Nettavisen* Nyheter.

Men synet bedrar . . .

Foto: (Faksimile: Facebook)

Les den virkelige historien bak bildet til Mitt Romney.

25.01.12 21:31

President Barack Obama har mange ganger framstilt seg selv som en folkets mann.

Obama har blant annet latt seg bli avbildet mens han spiller basketball eller amerikansk fotball på en strand på Hawaii.

Verdens mektigste mann slapp også pressefotografene til, da han tok med seg Russlands president Dmitrij Medvedev på den lokale hamburgersjappe i Washington D.C. for å spise lunsj.

Og i desember 2009 ble Obama fotografert av sin offisielle pressefotograf idet han hilste med knyttneven på vaktmester Lawrence Lipscomb i Det hvite hus.

Alle bildene gir inntrykk av at presidenten er i kontakt med folket.

Mitt Romney, som anses for å være favoritten til å vinne den republikanske nominasjonsprosessen, har imidlertid vært mer uheldig i sin framstilling - i hvert fall ved første øyekast.

Romney er tidligere blitt avbildet mens han tilsynelatende får skoene sine pusset på en rullebane.

«Kan du se forskjellen?»
Obamas vaktmesterbilde og Romneys skopusserbilde er satt sammen til en montasje som går som en farsott på Facebook.

Bildemontasjen, som har fått titusener av delinger på Facebook, har følgende påskrift: «Kan du se forskjellen?».

Den anerkjente avisen The Guardian omtalte også skopusserbildet til Romney for halvannen uke siden.

Avisen skrev at Romney hadde «innrømmet at han likte å avskjedige folk, noe han uttalte rett før han ble avbildet mens han tilsynelatende fikk en skopuss av en underordnet, ikke et godt inntrykk å gi for en som ønsker å bli en folkets mann».

Avisen henviser til Romneys tidligere fartstid som forretningsmann, hvor han blant annet tjente penger på å tømme en virksomhet for verdier.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Dmitry Astakhov

Denne uken måtte imidlertid The Guardian gå ut og beklage på spalteplass. Det viser seg nemlig at Romney i realiteten gjennomgikk en sikkerhetssjekk på flyplassen og at han ble undersøkt med en metalldetektor.

Til angrep på rikingene
Romney har den siste tiden vært under press. Motkandidat Newt Gingrich har blant annet gjort et nummer av Romneys enorme inntekter.

Det førte til at sistnevnte offentliggjorde sin selvangivelse denne uken. Ligningen viser at Romney tjente 42,5 millioner dollar i løpet av 2010 og 2011. Av dette beløpet skal han betale 6,2 millioner i skatt.

President Barack Obama talte til nasjonen natt til onsdag hvor han redegjorde for rikets tilstand.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pete Souza/White House/Handout

Talen bar preg av at det er valgkampår, og Obama gikk til angrep på rike amerikanere som betaler lite i skatt, deriblant Mitt Romney.

- Det er veldig mye fokus på skattesystemet og omfordeling. Det er det Obama prøver å ta Romney på, sier USA-ekspert Jan Arild Snoen til Nettavisen.

Buffet-regelen
Obama snakket mye om den såkalte Buffet-regelen i talen om rikets tilstand. Buffet-regelen er basert på rikingen Warren Buffets uttalelse, som selv syntes det var urettferdig at han betaler en lavere skatteprosent enn sin sekretær.

Tanken bak Buffet-regelen er at millionærer ikke skal betale en mindre skatteprosent enn den typiske arbeidstaker.

- Om du tjener mer enn én million dollar i året, bør du ikke betale mindre enn 30 prosent i skatt, sa Obama i talen.

- Kall det gjerne en klassekamp så mye du vil. Men det å spørre en milliardær å betale minst like mye som sin sekretær? Amerikanere flest vil kalle det sunn fornuft, sa Obama.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Saul Loeb

Snoen tror at Obama har mye å vinne på Buffet-retorikken.

- Det er en sak hvor Obama har flertall bak seg, så da kan det virke positivt i valgkampen. Republikanerne prøver å gjøre dette til et spørsmål om den dårlige økonomien, mens han prøver å gjøre det om til en sak om fordeling, sier Snoen.

Se hele talen nedenfor.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.