De neste ukene kommer politikerne til å jobbe iherdig med å sanke inn de siste stemmene før valgdagen. Foreløpig har flere begynt å forhåndsstemme og målingene antyder at vi kan møte på et regjeringsskifte.

Dersom de rødgrønne tar over makten, er det flere som peker på skatteøkning som den store endringen i politikken. Arbeiderpartiet går blant annet til valg på å øke skattene med syv milliarder kroner.

Nå advarer Høyre mot å tro på Arbeiderpartiets valgløfter, og mener politikken de skal føre krever langt høyere skatteøkninger enn partiet går til valg på.

- Ser vi på den samlede politikken til de rødgrønne, så er det klinkende klart at Arbeiderpartiets løfte om syv milliarder i skatteøkning bare blir startpunkt for eventuelle regjeringsforhandlinger, ikke et sluttpunkt, sier leder i finanskomitéen på Stortinget Mudassar Kapur (H).

Lavere skatter enn i 2017

I 2017 gikk Arbeiderpartiet til valg på å øke skattene med 15 milliarder kroner. Partiet er ikke like ambisiøse ved årets valg, og Høyre mener 2017-valgløftene var et mye mer realistisk mål for politikken de ønsker å føre.

Partiet vil blant annet redusere barnehageprisen, øke pendlerfradraget og innføre gratis tannhelse for enkelte aldersgrupper. Dette og liknende valgløfter, vil koste langt mer enn 7 milliarder kroner, mener Kapur.

- Arbeiderpartiet vil ikke klare å holde skatteløftet sitt de første 100 dagene en gang, understreker han til Nettavisen.

Til sammenligning, mener Kapur at SV legger frem mye tydeligere valgløfter, der budskapet er klart: skattene må økes betraktelig. Han er bekymret for at flere vil la seg lure de lave skattene han hevder Arbeiderpartiet lokker med.

Les også: Støre med kraftig advarsel mot svenske tilstander i eldreomsorgen

Skatte de rikeste

Finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, rister på hodet av påstandene til Kapur. Hun legger til at Arbeiderpartiet vil bruke andre måter enn skatt til å finansiere løftene på, som omprioritering av store summer.

- I årets alternative budsjett omprioriterte vi for over 10 milliarder kroner, blant annet gjennom kutt i kontantstøtta, kutt i støtten til HRS, avvikling av regjeringens privatiseringsreform og gjennom fjerning av momsfritaket for de dyreste elbilene, sier Tajik til Nettavisen.

Les også: 50.000 flere arbeidsuføre under Solberg-regjeringen: - En systemsvikt

I tillegg legger hun til at det blir viktig å få flere folk inn i arbeid.

- Høyre er svært opptatt av andre partier, og svært lite opptatt av å fortelle om sine egne løsninger. Vi vet at Høyres hovedløfte i år er å øke forskjellene mellom folk enda mer, gjennom seks milliarder kroner i skattekutt til landets 1 prosent rikeste, sier Tajik til Nettavisen.

Hun mener Høyreregjeringen, gjennom 8 år, har lagt frem flere usosiale kutt for ulike grupper i samfunnet.

- Usosiale kutt som innebærer at uføre, arbeidsledige, pendlere, kronisk sjuke, syke og skadde, barn som trenger briller, de som trenger helsehjelp og foreldre med barn i barnehagen sitter igjen med mindre i lommeboka, understreker Tajik.

- Høyre kan umulig tro på det de sier selv.

- Skape mer, ikke skatte mer

Det er tydelig at de to partiene står ulikt i skattepolitikken. Arbeiderpartiet legger opp til økt formuesskatt, mens Høyre vil fortsette å kutte. Leder i finanskomiteen, Mudassar Kapur, er tydelig på hvilke visjon Høyre vil føre dersom de vinner valget:

- Fremover må vi skape mer, ikke skatte mer.