Gå til sidens hovedinnhold

Mener at antall romfolk i Oslo er halvert

Frelsesarmeen mener å kunne se nær en halvering av antallet romfolk i Oslo.

- Forsiktig regnet var det litt over 400 romfolk i Oslo i fjor og i 2014, mens det i år ser ut til å være rundt 200, sier Frode Woldsund, regionleder i Frelsesarmeens rusomsorg region øst, til Nettavisen.

Det er gjennom Frelsesarmeens arbeid med denne folkegruppen at de får det inntrykket. Woldsund tror et presset tiggermarked i hovedstaden presser en del rumenere til å dra.

- Det er jo et marked som går på hvor mye man klarer å samle i koppen, det er en kamp om kronene, og denne kampen regulerer antallet romfolk.

Les også: Tiggermarkedet er mettet - havner i arresten

- Ikke lett å komme hit og få jobb

Samtidig nevner han at Norge kan ha mistet litt av sin attraktivitet for tiggere.

- Vi tror også at det kan skyldes at flere har fått mer informasjon om at det ikke er lett å komme hit og få jobb fort, noe mange kanskje trodde i begynnelsen.

I Urtegata i Oslo driver Frelsesarmeen et tiltak for bostedsløse som kan komme og ta seg en dusj tre ganger i uka.

- Vi har nå mellom 100 og 150 på besøk der, i fjor var antallet mellom 200 og 250, så det er en klar nedgang også her.

- En del færre vender tilbake

Etter at kulda kom etter jul har Frelsesarmeen åpnet sine lokaler for alle som trenger husly i Oslo. Enkelte netter har opptil 60 personer benyttet seg av tilbudet.

- Mange reiste hjem i julen, og noen begynner å komme tilbake nå, men det er en del færre som vender tilbake til Oslo nå enn før.

Den forsiktige beregningen som viser at antallet rumenske tiggere er halvert fra i fjor, ser ut til å vise en tendens til at færre romfolk vender tilbake til Oslo etter juleferie i Romania.

- Det virker som at vi kommer til å bli liggende på dette nivået av romfolk i Oslo nå, det er selvfølgelig vanskelig å spå, men vi ser at det er færre nå.

Les også: Tiggermarkedet er mettet - havner i arresten

Les også: - Stolt over å være tredje generasjons rom i Norge

- Usikker på om de ikke kommer tilbake

Selgeransvarlig Stein Blegen i den ideelle organisasjonen Folk er Folk - som arbeider mot det de mener er urettferdig behandling av romfolk og rumenere i Norge - ser at antallet romfolk er færre i Oslo akkurat nå.

- Det stemmer med våre observasjoner. Dette har med at mange reiser hjem til Romania for å feire jul, som er en stor høytid der.

Han er derimot usikker på om Frelsesarmeen har rett i at mange ser ut til å ikke komme tilbake til Oslo.

- Det gjenstår å se. Det er vanskelig å gjøre slike anslag. Jeg tror det stemmer , men jeg usikker på om mange av dem ikke kommer tilbake i det hele tatt.

Les også: Sju påstander om tiggerne i Oslo og hva forskerne har funnet

- Teller ikke etter etnisitet

I Kirkens Bymisjon i Oslo har de mye med det de kaller fattige tilreisende med begrensede rettigheter, men de kan ikke svare på om antallet romfolk i Oslo ser ut til å endre seg.

- Vi registrerer ikke folk etter etnistitet, og har aldri talt det. Det vi kan si er at det i Oslo er stabilt med fattige tilreisende gjester, men hvor mange av dem som er romfolk har vi ikke oversikt over.

Nettavisen har vært i kontakt med politiet i Oslo. Uteseksjonen kan ikke si at de opplever en nedgang i antallet romfolk, men at dette ikke er noe de fører statistikk over.

Kommentarer til denne saken