RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mener bryggeriene bryter reklameloven på nettet

Sist oppdatert:
Bryggeriene gir egne produkter rosende omtale på nettsidene sine. - Ulovlig reklame, mener Sosial- og helsedirektoratet. – Siste ord er ikke sagt, sier bryggeriene.

Sosial- og helsedirektoratet reagerer på nettstedene til bryggerier som Ringnes, Hansa, Aass og Grans, i tillegg til 20 andre alkoholforhandlere. Både produsenter og importører reklamerer heftig for sine egne produkter på egne nettsider. 24 bedrifter har fått brev der de får valget mellom å fjerne reklamen eller bli straffet med tvangsmulkt eller inndragelse av bevillingen.

- Vi er overrasket over å finne så mange overtredelser. Dette er klare brudd på alkoholloven og dermed uakseptabelt. Det er mer alvorlig når de store, kjente bryggeriene bryter loven fordi de når flere gjennom sine nettsider, men det er like uakseptabelt når de små gjør det. Vi har reklameforbudet fordi reklamen har en effekt, særlig på unge. Internett når først og fremst de unge, sier fungerende avdelingsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet Trygve Børve til Dagsavisen.

Bryggeriene mener på sin side at brevene og håndhevelsen av loven er unødig stivbent. Til Dagsavisen sier markedssjef Jeanne Donstad i Aass Bryggeri at de er oppgitt over brevet fra direktoratet.

- Vi blir nødt til å føye oss og antakelig fjerne alle bilder fra nettsidene. Men siste ord er ikke sagt i denne saken. Vi opplever dette enda strengere enn andre forbud mot alkoholreklame, sier hun.

Donstad mener det er unødvendig stivbent at de ikke kan informere om egne produkter på sine hjemmesider. Informasjonssjef Helge Hasselgård i Bryggeriforeningen mener måten reklameforbudet håndheves på skaper problemer for bryggeribransjen.

- Internasjonale konkurrenter når ut til kundene på nettet, men den kanalen er stengt for norske bedrifter som skal forsvare sin næringsvirksomhet, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere