*Nettavisen* Nyheter.

Mener Busch og Qvigstad må trekke seg

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

Riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Lasse Qvigstad bør bli bedt om å trekke seg fra arbeidet med Treholt-saken, mener Frp.

20.09.10 09:45

Oslo (NTB): Frp-nestleder Per Sandberg mener at justisminister Knut Storberget (Ap) må be riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Lasse Qvigstad om å trekke seg fra arbeidet med Treholt-saken.

De to var aktorer i straffesaken der Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel for spionasje for Sovjetunionen og Irak i 1985.

Når to tidligere POT-tjenestemenn de siste dagene har sagt at det såkalte pengebeviset mot Treholt var fabrikkert, har også flere reist spørsmålet om Busch og Qvigstad er habile til å kunne vurdere om saken skal behandles på nytt.

Sandberg, som er leder for justiskomiteen på Stortinget og nestleder i Fremskrittspartiet, mener at justisminister Storberget må gripe inn.

- Han bør be Busch og Qvigstad om å trekke seg fra arbeidet med saken. Storberget kan gi uttrykk for at slik saken står nå, bør vi prioritere å få på plass en behandling i Gjenopptakelseskommisjonen og en gransking. Det bør skje raskt, sier Sandberg til VG Nett.

Storberget sier ifølge NRK at han mener regjeringen bør vurdere å opprette egen gransking.

- På bakgrunn av de siste påstandene som er kommet i Treholt-saken utelukker jeg ikke at regjeringen kan iverksette en granskning - særlig med hensyn til å kartlegge ulovlig metodebruk. Vi har nå brukt flere år på å åpne PST (Politiets Sikkerhetstjeneste) og sikre god kontroll og få god hånd om metodebruk, sier Storberget ifølge NRK.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.