Sverige har de siste ti årene doblet antall fotobokser, og nå skal de få enda flere.

Eva Lundberg i svenske Trafikkverket forteller til den svenske radiokanalen P4 Halland, at de ser for seg å bygge ut omtrent 200 fotobokser i året frem til 2030.

Det vil tilsvare omtrent 4.000 fotokameraer på svenske veier.

– Redder 20 liv i året

– Hensikten med dem er å redde liv, forteller Eva Lundberg i svenske Trafikverket, på spørsmål fra den svenske radiokanalen P4 Halland.

Ifølge Trafikverket redder fotobokser 20 liv i året, i tillegg til at over 70 personer reddes fra å bli alvorlig skadet.

Les også: Forskning: Tre ganger høyere sannsynlighet for å dø i trafikken på bygda

I intervjuet forteller også Lundberg at det er på strekningene med 70-90 km/t at slike kameraer har mest betydning. Det er nettopp her mange kjører raskere enn fartsgrensen.

Les også: Vil ha fartsbøter på flere hundre tusen: – Ufattelig

Svenskene har i dag 2.400 fotobokser rundt omkring i landet, som tilsvarer dobbelt å mange som for ti år siden.

Dødeligste månedene på flere år

Norge har 417 fotobokser i dag, ifølge Statens Vegvesen sitt kart, hvor 140 av dem brukes til strekningsmåling på 70 strekninger.

I fjor sommer justerte politiet i Norge fotoboksene langs norske veier, nettopp for å redusere antall dødsfall i trafikken.

Tidligere har fotoboksene kun vært i drift deler av døgnet, mens nå er alle bokser i hele landet på 90 prosent av døgnet.

Les også: To tenåringsgutter døde etter ulykke på Moi

April og mai i fjor var nemlig en av de mest dødelige månedene i trafikken på flere år, det kunne politiet fortelle til NRK den gang.

Avgjørelsen ble imidlertid tatt før april og mai, men politiet og Statens Vegvesen uttalte den gang at de håper tiltaket skal bremse antall dødsfall i trafikken.

– Det er et trafikksikkerhetstiltak for å få ned farten, for farten tar liv. Vi vet at fotoboksene, både punktmålingene og strekningsmålingene virker på trafikksikkerheten, uttalte avdelingsdirektør i politidirektoratet, Runar Karlsen, til NRK i fjor.