Gå til sidens hovedinnhold

Mener disse to var med og tok kongegullet

Norsk politi ut med etterlysning av to personer for gulltyveri fra ghanesisk konge.

Politiet i Oslo ønsker tips om to personer mistenkt for å være involvert i tyveri av gull tilhørende kongen av Asante i Ghana, som oppholdt seg i Oslo 10. oktober.

Otumfuo Osei Tuto II ble onsdag forrige uke frastålet juveler fra Radisson Blu Plaza hotell i Oslo. Tyveriet skal ha funnet sted like før klokken 13.

Den ene etterlyste er en kvinne som er siktet for tyveriet. Kvinnen er kjent under minst to navn: Marcia Veronica Blas Valerio og Maria Elena Ayma Ludena. Hun ble stoppet i en politikontroll Sverige to dager etter tyveriet, og politiet vet derfor at hun nylig har vært i Sverige.

Etterlyst internasjonalt
- Vi vet hva hun har gjort, men vi vil ikke gå ut med detaljene riktig enda. Det er for tidlig å si om hun er hovedpersonen bak tyveriet. Hun ble stoppet i politikontroll, og vi håper hun fortsatt befinner seg i Sverige. Men det er sendt ut en internasjonal etterlysning etter henne og den andre gjerningsmannen, sier politiførstebetjent Gunnar Thorsen i seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, til Nettavisen.

Dette er samme kvinne som er på overvåkingsbilder fra hotell Plaza i Oslo.

Politiet etterlyser også en mann, Jose Oblitas Vidarte Monteza. Han er mistenkt for å ha medvirket til tyveriet.

Politiet ønsker også tips om en mørk blå metallic Fiat Brava, med svensk registreringsnummer: JOD 977.

Ukjent for ghanesiske myndigheter
I forbindelse med pågripelsen av en tredje involvert person på Arlanda tirsdag 16. oktober, ble det funnet fire gullgjenstander. Politiet er sikre på at to av disse gjenstandene er blant de som ble stjålet fra den ghanesiske kongen.

Mannen ble pågrepet av svensk politi på Arlanda flyplass utenfor Stockholm på vei ut av Sverige.

Tirsdag 10. oktober ble store mengde gull stjålet fra Kong Otumfuo Osei Tutu II fra kongedømmet Asante i Ghana, i forbindelse med innsjekking på hotell Plaza i Oslo. En person ble 16. oktober pågrepet på Arlanda da han skulle reise fra Sverige. Han har innrømmet tilknytning til tyveriet.

- Ghana som land har ingen opplysninger eller kjennskap til disse personene, sier politiførstebetjent Thoresen.

De stjålne gullgjenstandene tilhører Kong Otumfuo Osei Tutu II fra kongedømmet Asante i Republikken Ghana. Tutu skal ha vært på besøk i forbindelse med en kongress arrangert av The Norwegian-African Business Association.

Har du sett eller får informasjon om gullgjenstandene som er avbildet? Ta kontakt med politiet på telefon 22 66 96 00.

Truet med trolldom
Kongen har tidligere truet med at kongs spiritualister kan straffe tyvene med trolldom.

- Hvis det som er stjålet er noe han ikke klarer seg uten, kan kongens spiritualist bli kalt inn. Han kan se inn i åndeverdenen, finne ut hvem som tok gjenstandene og kaste trolldom på dem, sa David Stiles Ocran, som leder den ghanesiske studentunionen i Oslo, til VG Nett tidligere.

Ocran tror at kongen vil vurdere å konsultere med dronningen og eldrerådet dersom gjenstandene i kofferten er av stor verdi. Deretter kan spiritualisten bli koblet inn.

- Når trolldommen blir kastet, kan den for eksempel gjøre personen som rammes gal, eller få personen til å tilstå og levere tilbake gjenstandene, sa Ocran.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar