RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mener ettbarnspolitikken kan true Kinas økonomi

Sydney (NTB-AFP): Kinas ettbarnspolitikk har skapt en generasjon kinesere som er mindre pålitelige og som tar færre sjanser. Det kan få følger for Kinas økonomi, ifølge en australsk studie.

Australske forskere har studert 400 kinesere bosatt i Beijing som ble født da Kinas omstridte ettbarnspolitikk ble innført for om lag 35 år siden.

- Vi fant at individer som har vokst opp som enebarn på grunn av ettbarnspolitikken, er betydelig mindre pålitelig, mer risikosky, har mindre konkurranseinstinkt, er mer pessimistiske og mindre pliktoppfyllende, sier Nisvan Erkal, forsker ved universitetet i Melbourne og som har jobbet med studien. Studien er publisert i siste utgave av tidsskriftet Journal.

Forskerkollega Lisa Cameron sier at dette kan få følger for utviklingen av kinesisk økonomi.

- Våre funn viser at disse barna er mindre villige til å ta risikofylte jobber som å starte egne bedrifter. Det kan føre til en nedgang i Kinas evne til å skape nye arbeidsplasser, sier hun.

Kina iverksatte ettbarnspolitikken i 1979 for å bekjempe den enorme befolkningsveksten. Kinesiske myndigheter sier at landets befolkning i dag ville ha vært 1,7 milliarder, og ikke 1,3 milliarder som i dag, dersom ettbarnspolitikken ikke hadde blitt innført. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere