*Nettavisen* Nyheter.

Mener Europa bør lære av Australias strenge flyktningpolitikk

Australias statsminister Tony Abbott mener Europa bør ta lærdom av hans regjerings strenge flyktningpolitikk for å stanse flyktningkrisen i Europa. Foto: Saeed Khan (AFP)

Australias statsminister Tony Abbott mener Europa bør ta lærdom av hans regjerings strenge flyktningpolitikk for å stanse flyktningkrisen i Europa.

– Hvis du vil holde folk trygge, må du stoppe ulovlig migrasjon, og det har vi gjort, sa Abbott under et intervju med TV-stasjonen ABC.

Australia har siden 2013 ført en meget hard flyktningpolitikk som blant annet innebærer at båter med asylsøkere blir tvunget til å snu eller blir slept tilbake dit de kom fra. Flyktninger som blir plukket opp av havet, har de to siste årene blitt plassert under streng kontroll i leire på stillehavsøyene Nauru og Manus Island, ofte i perioder på flere år.

– Hvis du vil stoppe drukningene, må du stoppe båtene. I går så vi et veldig trist og gripende bilde på skjermene våre av barn som på tragisk vis døde på sjøen under ulovlig immigrasjon, sa Abbott og viste til bildet av den druknede treåringen Aylan Kurdi, et bilde som har spredt seg verden over som en illustrasjon på flyktningkrisen i Europa.

– Heldigvis har vi stanset dette i Australia fordi vi har stanset båtene. Vi har sagt til menneskesmuglerne: Næringsveien deres er stengt ned, la Abott til.

FN og flere menneskerettighetsorganisasjoner har kritisert Australia for landets hardhendte behandling av flyktninger og asylsøkere.

I begynnelsen av august opplyste Australias immigrasjonsminister, Peter Dutton, at landet har sendt har sendt over 600 båtflyktninger tilbake ut på havet i 20 separate båthendelser siden innføringen av skjerpet grensekontroll i desember 2013.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.