RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mener eurosonen er reddet

Foto: JACKY NAEGELEN (Reuters)
Sist oppdatert:
Risikoen for en krise i eurosonen er blitt foreløpig avverget, mener Christine Lagarde, sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF).

- I dette øyeblikk ser det ut til å gå gjennom, sier Lagarde i et intervju med den amerikanske kringkasteren PBS.

I Aten ser det ut til at gjeldstyngede Hellas har fått til en avtale med private utlånere om at gjelden skal nedskrives, noe som åpner for en ny gresk redningspakke.

- Det ser ut til at tallene er lovende, sier hun og legger til at den reelle risikoen for en akutt krise er blitt avverget for nå.

Ifølge den greske finansministeren Evangelos Venizelos skal 83,5 prosent av de private långiverne har sagt ja til en avtale om sletting av Hellas' statsgjeld.

Tallet kan øke til 95,7 prosent dersom en bestemt klausul som tvinger flere til å si ja til avtalen, blir brukt.

Den private gjelden på 107 milliarder euro, tilsvarende 793 milliarder kroner, utgjør nærmere en tredel av landets totale gjeld på rundt 350 milliarder euro. Regjeringen håper nedskrivningen vil bidra til å bringe vekst tilbake i økonomien igjen, men mange peker på at en gjeld på drøye 120 prosent av bruttonasjonalprodukt fortsatt er altfor høy.

Torsdag kveld gikk fristen ut for private kreditorer til å si om de vil bli med eller stå utenfor en avtale om gjeldssanering. Gjeldsslettingen innebærer at långiverne godtar et samlet tap på nesten 75 prosent når tapte renteinntekter er regnet med.

Gjeldsavtalen med de private långiverne er blant bærebjelkene i eurosonens nye redningspakke på 130 milliarder euro, omkring 990 milliarder kroner. Går avtalen med investorene i vasken, står redningspakken på spill.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere