*Nettavisen* Nyheter.

Mener FBI har betalt for terroraksjoner

DØMT: James Cromitie (i midten) blir her eskortert av FBI-agenter i forbindelse med pågripelsen i 2009. Han ble dømt for å planlegge terror i 2011. Dommeren i saken ga FBI kraftig kritikk for sinn rolle i planleggingen av terrorhandlingene, og konstaterte at den planlagte terroraksjonen aldri ville kommet så langt hvis det ikke hadde vært for FBI. Foto: J.b Nicholas / Splash News (All Over Press)

Human Rights Watch sier at det amerikanske føderale politiet (FBI) har betalt innbyggere for å utføre terrorhandlinger.

23.07.14 16:05

Dette kommer fram i rapporten «Illusion of Justice» (ekstern lenke).

Rapporten har undersøkt 500 saker der amerikanere har blitt straffeforfulgt for å ha planlagt, bistått eller utført terrorhandlinger, skriver NRK.

I rapporten står det at personer har blitt truet til å tilstå. I flere saker skal såkalt «under cover»-politi ha påskyndet de ulovlige handlingene eller lurt personer til å si å gjøre ulovlige ting.

Human Rights Watch skriver i rapporten at FBI «har ofte gått etter sårbare personer, inkludert de med mentale funksjonshemninger», og at myndighetene ofte har opptrådt gjennom informanter, for deretter «å aktivt utvikle plottet», «overtalt og noen ganger presset vedkommende til å delta», og «gitt midlene til å utføre det» står det blant annet i den svært omfattende rapporten du kan laste den ned her (ekstern pdf).

Saken James Cromitie
En av de domfelte som omtales i rapporten er James Cromitie, og hans to partnere, som i 2011 ble dømt til 25 års fengsel for å ha forsøkt å skyte ned militærfly ved en militærbase i Newburgh i New York.

Dommer Colleen McMahon sa følgende da Cromitie og hans kompanjonger ble dømt:

«Kjernen i det som har skjedd her, er at myndighetene, forståelig nok nidkjære i å beskytte borgerne fra terrorisme, fant en mann (...) som var ute av stand til å gjennomføre en terrorhandling på egenhånd. De (FBI) skapte terrorhandlinger ut fra hans fantasier (...) og gjorde at disse ble virkelige» sa hun. Du kan lese det originale sitatet og mer om saken på Wikipedia her.

McMahon konstaterte at politiet ikke hadde infiltrert et terrornettverk, og at det ikke eksisterte noe terrorfare før politiet infiltrerte miljøet. Hun sa at de domfelte ikke var politiske eller religiøse martyrer, men «bøller til leie, enkelt og greit».

Skapt større avstand
Viseredaktør Andrea Prasow i Human Rights Watch sier at FBI bryter loven de er satt til å håndheve.

– Amerikanere har blitt fortalt at deres myndigheter gir dem trygghet ved å forhindre og straffe terrorisme i USA. Men ser man nærmere på dette innser man at disse menneskene aldri ville utført kriminelle handlinger dersom ikke selve håndhevelsen av lovene oppfordret, presset og noen ganger betalte dem til å utføre terrorhandlinger, fortsetter hun.

HRW mener at rapporten viser at FBI ikke bekjemper virkelige terrortrusler, og at antiterrorvirksomheten har skapt større avstand til muslimske samfunn, fremfor å knytte dem nærmere til seg og bruke dem som kilder til å avdekke terror.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.