Gå til sidens hovedinnhold

Mener Frp vil innføre ny «jødeparagraf»

- Jeg hadde ikke forventet at hun skulle falle ned på et slikt lavmål, raser Per Sandberg.

Venstre sier kategorisk nei til kravet om tiggeforbud og mener Fremskrittspartiet i realiteten vil innføre en ny form for «jødeparagraf».

- Erna Solberg og Høyre vil ha et tiggerforbud. Senterpartiet vil stenge grensene, og Per Sandberg og Frp argumenterer for noe som ligner mistenkelig på en lovparagraf de fleste av oss er lite stolte av i norsk politisk historie, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Henrik Wergeland var blant forkjemperne for opphevelsen av grunnlovsparagrafen som hindret jøder, jesuitter og munkeordener adgang til Norge. Paragrafen ble først fjernet i 1851, seks år etter Wergelands død. Munkeordener ble først tillatt i 1897, mens jesuittene først fikk formell adgang til riket i 1956.

- Dette er ikke veien å gå for å løse problemer knyttet til tigging, fattigdom og mobilitet over grensene, sier Grande.

Les også: - Det eneste vi ønsker oss er et sted å sove

- Lavmål
Fremskrittspartiets Per Sandberg blir kraftig opprørt av Venstre-lederens uttalelser.

- Jeg hadde ikke forventet at Trine Skei Grande skulle falle ned på et slikt lavmål, sier han.

Sandberg mener dagens lovgiving gir rom for å stanse organiserte tiggere ved grensa og avviser at han har snakket om romfolk spesielt.

- Et tiggeforbud vil gjelde rumenere, bulgarere, franskmenn og alle andre som måtte komme til Norge uten gyldig arbeids- og oppholdstillatelse. Det er andre enn meg som har snakket om romfolk, sier han.

Skjæring
Den såkalte løsgjengerloven som trådte i kraft i 1907, gjorde det i praksis forbudt å tigge i Norge. Loven ble opphevet så sent som i 2005 av et enstemmig storting, mens Venstres Odd Einar Dørum var justisminister.

Det vil falle partiet tungt for brystet om forbudet blir gjeninnført av en ny borgerlig regjering. KrF står på Venstres side, og det er dermed full skjæring på borgerlig side i spørsmålet om hva som bør gjøres for å forhindre tigging og tilstrømning av romfolk til norske byer.

- Jeg har liten tro på quick fix-løsninger for å løse problemer med tigging og fattigdom, sier Grande.

Hun mener problemet kun kan løses gjennom internasjonalt samarbeid og målrettede tiltak i tiggernes hjemland, men understreker at Norge har plikt til å sikre tilreisende romfolk et «minimum av menneskeverd».

- Det handler i første rekke om tilgang på dusj og do samt et botilbud mot beskjeden betaling, sier Venstre-lederen, som peker på at Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon har god erfaring med å tilby billige overnattingstilbud.

- Men dersom Bymisjonen og Frelsesarmeen skal kunne tilby dette, må de få støtte fra det offentlige. Det vil være et konstruktivt bidrag fra regjeringens side, sier hun.

Ber Eide om svar
Regjeringen har varslet at den vil legge fram tiltak mot tigging. I mellomtiden ber Venstre-lederen om svar på hvilken måte EØS-midlene til Romania faktisk kommer romfolk til gode.

I et brev til utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) spør Grande om det er aktuelt for regjeringen å vurdere direkte pengestøtte, utenom EØS-midlene.

- Et effektivt tiltak kan være å opprette egne bistandsprosjekt i Romania og Ungarn. Vi vet at Frelsesarmeen har søkt UD om midler til denne type prosjekter, men at organisasjonen ennå ikke har fått svar på søknaden, sier hun.

Stoltenberg: Romfolket må forsørge seg selv
Til VG sier statsminister Jens Stoltenberg at romproblemet må løses i Romania.

- Det viktige her er at det som er et sosialt problem i Romania, bare kan løse med tiltak i Romania. Vi har en EØS-avtale som alle partiene i Stortinget stiller seg bak, som innebærer at det er åpent arbeidsmarked i Europa og at mennesker kan komme til Norge, men kravet er at de skal forsørge seg selv, sier statsminister Jens Stoltenberg til VG.

Hva mener du om denne saken? Delta i debatten i kommentarfeltet. Vi oppfordrer til en saklig debatt. Rasistiske og hatefulle ytringer vil bli slettet.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året