Mener Guzman fikk hjelp av fengselsansatte

30 MILLIONER KRONER I BELØNNING: Store styrker fra politiet og sikkerhetsstyrkene jakter på den rømte narkotikabaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán i Mexico, og myndighetene har utlovet over 30 millioner kroner i belønning til opplysninger som fører til pågripelse.

30 MILLIONER KRONER I BELØNNING: Store styrker fra politiet og sikkerhetsstyrkene jakter på den rømte narkotikabaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán i Mexico, og myndighetene har utlovet over 30 millioner kroner i belønning til opplysninger som fører til pågripelse. Foto: Tomas Bravo (Reuters)

Mexicanske myndigheter er overbevist om at narkotikabaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán fikk hjelp av ansatte i fengselet han rømte fra.

14.07.15 07:22

Direktøren for Altiplano-fengselet 90 kilometer vest for hovedstaden Mexico by fikk sparken mandag, og det samme gjorde lederen for fengselsvesenet i landet og en av hans nærmeste medarbeidere.

– Guzmán må ha fått hjelp fra personell i fengselet og dersom dette blir bekreftet vil det være snakk om landsforræderi, sier Mexicos innenriksminister Miguel Angel Osorio Chong.

LES OGSÅ: Meksikansk narkobaron rømte fra fengselet

Tunnel

Guzmán rømte fra fengselet lørdag kveld, via en halvannen kilometer lang tunnel. Dette til tross for at området han rømte fra var kameraovervåket og at han var utstyrt med elektronisk fotlenke.

LES OGSÅ: Narkobaron rømte fra fengsel via tunnel i dusjen

Mexicanske myndigheter har satt i verk en storstilt jakt på den 58 år gamle bandelederen og har utlovet en belønning på drøyt 30 millioner kroner for informasjon som fører til at han blir tatt.

Mektig kartell

Guzmán ledet det såkalte Sinaloa-kartellet, som har smuglet kokain, metamfetamin, heroin og marihuana for milliarder av dollar til USA.

Mens han satt fengslet skal kartellet ha blitt ledet av Ismael «El Mayo» Zambada, som også mistenkes for å ha bidratt til å organisere den spektakulære flukten sist helg.

Guzmán ble første gang pågrepet i Guatemala i 1993 og deretter utlevert til hjemlandet, men åtte år senere flyktet han fra et mexicansk fengsel ved å bestikke fengselsbetjenter og skjule seg i en skittentøykurv.

I februar i fjor ble han pågrepet på nytt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.