Mener høyt sykefravær skyldes dårlig moral

Foto: Ole Åsheim (Nordlys)

Tidligere NHO- og Høyre-topp Arne Eidsmo kaster brannfakkel inn i debatten rundt sykefravær.

Troms sliter med landets høyeste sykefravær. Arne Eidsmo mener deler av det skyldes dårlig arbeidsmoral, skriver Nordlys .

For andre kvartal på rad troner Troms på sykefraværstoppen i landet. Det viser fersk statistikk fra SSB.

I første kvartal i år var sykefraværet totalt på 8,8 prosent i Troms. Nordland og Finnmark følger etter med 8,5 prosent – mot et landsgjennomsnitt på 7,3.

I alt gikk 274.595 dagsverk tapt i sykefravær i Troms i løpet av første kvartal.

- Ett dagsverk sykefravær kan beregnes til 2000 tapte kroner for samfunnet. Når fraværet er så høyt, må vi gjøre noe med det, kommenterer Arne Eidsmo.

- For enkelt å sykemelde seg
Den tidligere NHO-direktøren og Høyre-politikeren, med 42 års fartstid innenfor næringslivet i nord, frykter i verste fall at det høye sykefraværet kan sprenge dagens velferdsordninger.

Eidsmo mener at folk selv har et ansvar for å komme seg på jobb dersom de er i stand til det. Det er her han kommer inn på at deler av sykefraværet må skyldes dårlig arbeidsmoral.

- Det mener jeg. Vi opplever til tider at det er litt for enkelt å sykemelde seg fra jobb. Det store flertallet blant oss er folk som samvittighetsfullt går på jobb, men det trengs nok en skjerpelse likevel, sier næringslivsveteranen.

Flere nyheter fra Nordlys

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.