RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mener Kripos begikk overgrep mot mannlige Thailand-turister

Mange av Nettavisens lesere mener Kripos begikk overgrep mot de mannlige turistene som kom hjem fra Thailand.
Mange av Nettavisens lesere mener Kripos begikk overgrep mot de mannlige turistene som kom hjem fra Thailand. Foto: Christophe Archambault (AFP)
- Trodde de kanskje at noen skulle rekke opp hånden og si de var pedofile?

I forbindelse med en internasjonal aksjon for å avdekke overgrep mor barn valgte Kripos å stanse enkelte norske mannlige turister som kom hjem fra ferie i Thailand for å spørre dem ut om pedofili.

Sjefredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen mener Kripos gikk for langt. Det synes mange av leserne også.

- Denne episoden med kontroll av tilfeldige turister er rett og slett et overgrep. Dessuten er det fullstendig tåpelig. Man stiller opp 20 tilfeldige turister, «Er du pedofil ?». Trodde de kanskje at noen skulle rekke opp hånden? Barneporno og pedofile er noe dritt, men da får politiet bruke andre metoder enn å trakassere uskyldige turister, skriver en mannlig leser i en kommentar på bloggen.

- Er helt sikkert noen nordmenn som drar til disse landene for å utnytte mindreårige og sånn sett har jo Kripos grunn til å agere. Men måten dette er gjort på synes jeg er helt på trynet. Jeg kan i alle fall tenke meg hvordan jeg skulle opplevd det om jeg ble plukket ut til et slikt avhør, jeg ville først fått sjokk og deretter blitt rasende. For normale mennesker er overgrep mot barn kanskje det verste en kan tenke seg, da blir det drøyt og føle seg mistenkt for noe sånt, sier en annen.

Må kunne reise til Thailand

Flere av leserne mener folk må kunne reise til Thailand uten å bli mistenkt for å være pedofil.

- Disse menneskene har ikke gjort noe annet enn å sitte på et fly fra Thailand, skriver en mann i kommentarfeltet.

Flere mener også at det Kripos gjorde er diskriminerende.

- Stopper de da også middelaldrende hvite damer som kommer hjem fra ferie i Vest-Afrika? Når man først skal spille på stereotyper.

Noen få mener derimot at Kripos gjorde helt rett.

- Flott tiltak, det er tross alt barn det gjelder, om det er noen som blir forbannet og blir såret, sier det ganske så mye om hva de setter høyest av sitt eget ego og å beskytte uskyldige barn. Litt såret stolthet er ingenting imot det å få hele livet sitt ødelagt. Om du ikke har noe å skjule, hva i all verden er det å bli forbannet over, spør en kvinnelig leser.

Kripos vurderer

Kripos vil nå vurdere om aksjonen på Gardermoen var en god måte å få informasjon om seksuelle misbruk av barn. Hun sier at aksjonen ble gjennomført i samarbeid med og på initiativ fra Europol og at Kripos vil avvente evalueringen fra Europol før de konkluderer.

- Dette kan være et fremtidig verktøy, men det er absolutt ikke sikkert vi skal gjøre det på samme måte neste gang. Vi må evaluere aksjonen først for å finne ut om vi skal bruke denne eller andre metoder, sier presseansvarlig Ida Dahl Nilssen i Kripos.

Mener man må tåle ubehaget

En av dem som ble tatt med inn på et rom for det politiet omtaler som en frivillig samtaler, sier han følte seg trakassert og kaller metoden for et skudd i blinde.

Hun sier at aksjonsformen på Gardermoen nok ikke er like kontroversiell i alle land.

- Vi må tåle at noen synes dette var ubehagelig, men vi håper også at folk forstår at dette er alvorlige saker, sier Ida Dahl Nilssen, presseansvarlig i Kripos.

- I Norge er vi veldig lite vant til at politiet jobber på denne måten. Vi er vant til åpne grenser og lite spørsmål. I andre land er man mer vant til denne typen spørsmål ved grensen, sier hun.

- Vi må tåle at noen synes dette var ubehagelig, men vi håper også at folk forstår at dette er alvorlige saker. Det er viktig for norsk politi å ta ansvar for det norske borgere måtte gjøre utenfor Norge. I det lyset mener vi at et en sånn samtale på en flyplass er et lite inngrep sett opp mot den kriminaliteten vi forsøker å få informasjon om.

Nilssen sier at politiet ut ifra kontrollsamtalene sist uke ikke har noen grunn til å etterforske noen av personene de snakket med. Likevel har politiet fått nyttig informasjon.

- Vi har fått noe interessant informasjon som det er interessant å jobbe videre med, sier Nilssen uten at hun ønsker å utdype hva som ligger i det.

Havner ikke i internasjonal database

Hun sier at informasjon kan bli utvekslet dersom den er relevant for internasjonale samarbeidspartnere, men at de som har snakket med norsk politi ikke risikerer å havne i en internasjonal database.

Nilssen sier at Norge har en internasjonal forpliktelse til å være med å bekjempe seksuelt misbruk av barn, og at norsk politi sliter med å få informasjon om forhold der nordmenn kan ha vært involvert i slikt misbruk.

- Det er jo ikke slik at barn fra fattige land varsler norsk politi. Overgrepene kan også ha skjedd i forståelse med familiene deres. Dette er ofte fattige mennesker som kan ha fått mat, penger og andre goder som skaper et avhengighetsforhold til menn i vesten. Kripos ønsker å være med å sette fokus på disse overgrepene og aksjonen på Gardermoen må ses i lys av at dette er svært alvorlige saker. Norge har et ansvar for å ta denne kriminaliteten på alvor og vi må skaffe oss informasjon. For oss er det viktig at folk forstår at norsk lov og norsk seksuell lavalder gjelder for nordmenn- også i utlandet.

Hun mener dette må ikke koke ned til at det å bli tatt inn til samtale er krenkende.

- Disse barna blir utsatt for svært alvorlige ting.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere