Søndag kunne Nettavisen fortelle at Oslo kommune har begynt å blande inn linser og bønner i kjøttkakene til de eldre ved byens sykehjem.

Fremskrittspartiet reagerer kraftig og krever stans i tuklingen med de tradisjonsrike kjøttkakene. Mens Oslo-byrådet, med Miljøpartiet de Grønne i spissen, forsvarer kjøttkuttet og mener det er bra både for helsa og klimaet.

Men nå tar Høyre i Oslo til motmæle, som mener begge partiene går for langt.

- Jeg synes det blir litt overreagert sånn som denne debatten har utviklet seg. Partene graver hver sin skyttergrav, og begge to bommer på mål, sier Høyres helsepolitiske talsperson i Oslo, James Stove Lorentzen, til Nettavisen.

Les også: Kraftige reaksjoner: Oslo erstatter kjøtt med linser i kjøttkakene for eldre

- Ikke bland inn eldre

I kjøttkakene det strides om, er 20 prosent av kjøttet erstattet med linser og bønner. Bakteppet for endringen er det rødgrønne byrådets målsetting om å halvere kjøttforbruket ved Oslo kommune sine institusjoner og kantiner innen 2023.

Men Stove Lorentzen mener det blir helt feil å trekke sykehjemsbeboerne inn i miljøkampen.

- Jeg mener at vi ikke skal blande de eldre inn i klimadebatten. De eldre skal ikke redde klimaet, og det må være helt klart. Så her er jeg helt uenig med MDG og byrådet som lager dette til en politisk sak, sier han.

Les også: Heftig kjøttkakekrangel: - De eldre blir offer for en ideologisk debatt i rådhuset

Samtidig reagerer han på at Fremskrittspartiet «har valgt seg ut én setning» i årsrapporten til Sykehjemsetaten for 2020, og reagerer på den:

«Som et ledd i utviklingen mot økt bærekraft i vid forstand, testet etaten mot slutten av året å erstatte deler av kjøttdeig med linser i kjøttkaker, slik at om lag 25 prosent av kjøttkaker inneholder linser», er setningen det vises til i årsrapporten.

- Men det vi ser er at her jobbes det aktivt med mange pilotprosjekter, med måltidsverter, menyvalg, reduksjon av matsvinn og at man skal lage maten fra bunnen av. Så man må se dette som en del av en totalitet, påpeker Stove Lorentzen.

Mandag ble Nettavisens sak om de nye kjøttkakene hovedsak i Politisk kvarter på NRK, og der barket MDG og Frp sammen til debatt. Se utdrag fra debatten:

- Angriper en etat

Han vektlegger viktigheten av et sunt og godt kosthold, som også kommer fram av regjeringens handlingsplan for bedre kosthold, som nylig ble lagt fram.

- Så det å jobbe aktivt med menyene og å gjøre de tilpasset de eldres behov er bra, men om da linser er bra eller ikke skal ikke jeg uttale meg om. Men å angripe en etat som jobber positivt og aktivt med å bedre kostholdet, reagerer jeg på. Det bør vi se positivt på, og ikke henge oss opp i denne ene lille saken, sier Stove Lorentzen oppgitt.

Høyre-politikeren viser også til en undersøkelse fra Sykehjemsetaten, som viser at 94 prosent av beboerne syntes smaken på linse-kjøttkakene var god eller middels.

- Da er det ikke en veldig stor sak, og da er det ingen av oss politikere som er eksperter på hva slags innblanding man skal ha i kjøttfarsen, sier han.

De nye kjøttkakene, som første gang ble prøvd ut i fjor, er nå innført permanent og serveres til beboerne ved sykehjemmene i Oslo én gang i måneden.

Les også: MDG-topp vil ha prissjokk på fredags-taco: – Helt ekstremt

- Blandes ut for alle

Stove Lorentzen påpeker dessuten at kjøttkakene som folk flest spiser, også er blandet ut.

- I kjøttkakene vi spiser fra Gilde, så er kjøttprosenten mellom 60 og 80 prosent. Det gjelder fiskekaker, karbonader og kjøttkaker. Så innblanding i kjøttprodukter er hele Norges befolkning utsatt for, som folk flest kjøper hver dag, hevder han.

Han mener nå at både MDG og Frp bør roe seg ned.

- De lager ideologi ut av det, men ideologien bør tas ut av dette. Du skal ikke blande inn ideologi i miljøkampen for de eldre - og heller ikke overreagere på et prosjekt som fagansvarlige i Sykehjemsetaten mener er et godt prosjekt, sier Stove Lorentzen.

- Så de nye, utblandede kjøttkakene tar dere i Høyre helt med ro?

- Jeg tenker at hvis det viser seg at dette ikke fungerer, enten fordi det ikke er godt eller gir en form for reaksjon, så får man bare stoppe med det. Vi må jo aktivt jobbe med oppskrifter hele tiden, sier han.

Les også: Oslo-byrådet skal bruke 60 millioner på vegetarmat: - Helt spinnvilt

- Raser mot oppskrift

Venstres gruppeleder i Oslo bystyre, Hallstein Bjercke, reagerer også på de kraftige reaksjonene rundt kjøttkakene med 20 prosent vegetariske ingredienser.

- Jeg opplever i utgangspunktet dette som en ikke-sak som Frp blåser helt ut av proporsjoner. Jeg har ikke sett noen politikere i Oslo forsøke å detaljstyre hva som serveres i sykehjemmene, inntil Frp nå raser mot en ny kjøttkakeoppskrift, sier Bjercke til Nettavisen, og legger til:

- De mener tydeligvis det er en politisk oppgave å bestemme sammensetningen på sykehjemsbeboernes tallerken. Det mener ikke jeg.

Han mener det viktigste for sykehjemsbeboere er at de har valgfrihet i hverdagen, og at de serveres god og næringsrik mat som de selv liker.

- Venstre har ikke tenkt til å gå inn og politisk styre hva Sykehjemsetaten har på menyen. Vi støtter opp om kommunens ambisiøse klimamål, og det er opp til etatene selv hvordan de velger å bidra i utviklingen av Oslo som en mer bærekraftig by. At Sykehjemsetaten ønsker å redusere kjøttforbruket noe på sykehjemmene synes jeg er uproblematisk så lenge maten er god, næringsrik og de som faktisk spiser den er fornøyde, sier Bjercke.

Les også: Raser mot MDGs nei til sykkelvei: - Folk blir spyttet på av bilister

- Folk klikker i vater

En som derimot er på linje med Frp, er bystyrepartiet Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB).

- Når byrådet bruker gamle og syke som forsøkskaniner for linsekaker i stedet for kjøttkaker, da forstår jeg godt at folk klikker i vater. Byrådet skaper nok en gang økt politikerforakt og polariserer hele Oslo, mener leder av FNB i Oslo, Cecilie Lyngby.

I et leserinnlegg i Nettavisen, kaller hun tuklingen med kjøttkakene som skammelig.

«Lang tid har gått siden frigjøringen. De som opplevde krigen blir stadig færre. Og av dem bor en stor andel nå på sykehjem. Er kostholdseksperimenter i klimaets navn alt vi har å gi til dem som forsvarte og bygde landet? Dette er en hån mot alle eldre under kommunens omsorg. Og skammelig», skriver hun i innlegget.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Helsebyråden: - Bra for helsa og klima

Helsebyråd Robert Steen (Ap) vektlegger at beboerne liker de nye kjøttkakene.

- Jeg mener det viktigste er at de som bor på sykehjem får god og sunn mat, som bidrar til livskvaliteten og som de også kan kose seg med. Kjøttkaker, som i tillegg til kjøtt også inneholder bønner, står på menyen en gang i måneden på sykehjem i Oslo. Jeg hører at tilbakemeldingene fra beboerne er gode, og at mange er opptatt av å ta vare på planeten slik at familien kan leve gode liv, sa Steen søndag, og la til:

- Belgfrukter er dessuten fulle av næring og er godt etablert i kostholdet for mange, gjennom for eksempel ertesuppe. Folk flest i alle aldre har i dag godt av å spise mindre kjøtt. Det er bra både for helsa og for klima.