Gå til sidens hovedinnhold

Mener nabolaget forsøples

Problemet er at ingen tar ansvar, mener Gerd Borchgrevink om søppelet som omringer avfallsdunkene i enden av Rathkes gate.

GRÜNERLØKKA: – Dette tiltrekker jo rotter og alt som er, som sprer seg til bakgården og hele nabolaget, sier Gerd Borchgrevink.

Hun står ved to søppeldunker langs Sofienbergveien og ser på alt søppelet som ligger rundt. Dette er utsikten hennes fra vinduet i leiligheten på andre siden av veien.

– Jeg liker ikke å være omringet av søppel, sier hun irritert.

Hun rydder opp noe av søppelet selv, men holder seg unna klær og matrester.

– Det var ikke slik før romfolket kom hit, sier hun.

I natt gikk fristen for at romfolket måtte fjerne seg fra området ut. Dette ble bestemt etter et møte mellom bydelspolitikerne og sognepresten i Sofienberg kirke, men fremdeles bor mange i biler langs Rathkes gate, bak kirken.

Fylles opp fort

– Jeg snakket med søppelmennene, og jeg syns synd på dem. De vil jo bare tømme dunkene, men så må de gå rundt og plukke opp alt det som ligger rundt. De som bor i gata bruker gamle klær som dopapir, og det er bare noe av det som slenger rundt her, sier Borchgrevink og peker.

Selv om dunkene tømmes én gang i uken, er det et søppelberg allerede to dager etter at Renovasjonsetaten har vært der.

– Og jeg har sett flere ganger at dunkene er tomme, men det er fullt av søppel rundt dem. Av og til har jeg begynt å rydde selv, og da hendte det en gang at en dame fra romfolket kom og hjalp til, sier Borchgrevink.

Pågått for lenge

Hun mener det er feil at de som henter søppelet skal rydde opp i menneskelig avfall, og påpeker at politikerne bør ta tak i problemet. Selv har hun prøvd å få fart på saken gjennom å kontakte kommunen, men etter å ha blitt sendt videre fra den ene til den andre, endte det med at ingen svarte.

– Problemet her er at ingen vil ta ansvar! Dette har pågått alt for lenge, sier Borchgrevink oppgitt.

– Det er ikke noe bedre andre steder. På Olaf Ryes plass og langs Akerselva er situasjonen den samme, supplerer hun.

Borchgrevink har nylig flyttet til Oslo og trives veldig godt i hovedstaden, men begynner å bli mektig lei avfallet og alt det fører med seg.

– En mann i nabolaget har fortalt at han ikke vil la barna sine gå alene i området, i fare for at de tråkker i avfallet. Barnehagene har til tider stengt på grunn av problemene. Slik kan det ikke fortsette, konstaterer hun.

Følger nøye med

Ulf Granli, fungerende leder i Grünerløkka bydelsutvalg, påpeker at de tar lokalbefolkningens klager på alvor, og at det er derfor de har gått inn for å fjerne romfolket fra Sofienberg kirke.

– Nå som romleiren på Sofienberg er fjernes, tror vi at romfolket ikke lenger har interesse av å oppholde seg i området. De søker etter å bo i en leirfunksjon, og vi tror derfor at de som bor i biler vil flytte seg frivillig i løpet av kort tid, forteller Granli, og understreker at de følger nøye med på utviklingen.

Ikke ulovlig å bo i biler

Bjønnulv Evenrud fra Folk er Folk mener politi og politikere bryter loven når de jager romfolket vekk fra parkeringsplasser i Sofienberg.

– Jeg besøkte romfolket på Sofienberg i går, og de er veldig forvirret, forteller Bjønnulv Evenrud fra Folk er Folk.

De har fått beskjed om at de oppholder seg ulovlig, i henhold til paragraf 2-1 i Oslos politivedtekter, og at de dermed må flytte seg.

– Men dette er ikke riktig. Det står at det er forbudt å sette opp telt og lignende i parker og friområder, ikke å overnatte i biler som er lovlig parkert. De har heller ikke fått noe alternativt sted å flytte seg til, og de fleste er usikre på hva de skal gjøre, sier Evenrud.

Så vidt han vet er de i ferd med å fjerne seg, noe han også har rådet dem til for deres egen sikkerhet.

– De føler at de blir jaget uansett hvor de gjør av seg. Vi er bekymret for at det blir brukt uredelige midler mot disse menneskene, og derfor har vi også anbefalt dem om å fjerne seg midlertidig, selv om vi mener de har rett og vil nå fram med en klage, forteller Evenrud.

Han sier videre at bydelsdirektøren avviser klagen, fordi hun hevder at det ikke er et enkeltstående vedtak. Dermed vil dette tas videre til fylkesmannen.

Søppelet rundt søppeldunkene i området mener han er kommunens ansvar. Han mener det er uberettiget at romfolket får skylden for forsøplingen.

– På sommerdager blir det satt inn ekstra midler for å håndtere søppelet i Sofienbergparken. Ellers hadde det blitt kaos, og da hadde folk skyldt på kommunen. Det er faktisk kommunens jobb å tømme søppeldunker ut fra faktiske forhold, understreker han.

Han mener første ledd i saken er å slutte å trakassere folk, og heller se virkeligheten.

– Jeg tviler på at disse menneskene vil dra tilbake til Romania. Der er dagslønnen for en helt ordinær person omtrent 50 kroner, men det er jobber som ikke finnes. På en ålreit dag skraper de sammen 100 til 200 kroner her i Norge, opplyser han, og sier at kommunen bør finne konstruktive løsninger for romfolket.

– Vi har snakket med folk på gata, og husly for 50 kroner døgnet er en fullt mulig. Da kunne man leid en villa hvor de kan bo på 10 kvadratmeter per person, noe som er både er lovlig og forsvarlig. Det viser at det finnes løsninger innenfor boligmarkedet i Oslo, og det viser hvor lite konstruktiv kommunen hittil har vært.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021