RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mener Norges Bank utsetter inflasjonsmålet

Sist oppdatert:
Sjeføkonom Tormod Andreassen i Sparebank 1 Gruppen mener dagens uendret styringsrente innebærer at Norges Bank skyver på målet for prisveksten
Sjeføkonom Tormod Andreassen i Sparebank 1 Gruppen mener det var som ventet at Norges Bank i dag ikke kuttet renten. Han tolker signalene fra banken som at man strekker regelen om å nå en prisvekst på 2,5 prosent to år frem i tid.

- Det innebærer økt fleksibilitet i inflasjonsstyringen, skriver Andreassen i en kommentar etter at Norges Bank i dag holdt foliorenten uendret på 1,75 prosent, men opprettholdt grunnholdningen i retning av videre kutt.

Andreassen venter at Norges Bank i juli vil varsle at ytterligere rentenedgang ikke kan påregnes, og videre at rentene gradvis vil bli økt.

Selv om dagens rentebeslutning i Norges Bank kan varsle at rentebunnen er nådd, ligger det etter Andreassens mening ikke an til en snarlig og sterk oppgang i rentene. Til det er inflasjonspresset både internasjonalt og i Norge fortsatt meget moderat og dagens høye oljepriser gir stor risiko for at kronekursen kan styrke seg ytterligere i tiden fremover.

Han påpeper at kronekursen har styrket seg betydelig de siste 3-4 månedene, og ytterligere styrking vil forverre konkurransesituasjon for norske bedrifter.

Andreassen påpeker at finanspolitikken har et betydelig ansvar for å hindre sterk krone. Revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem i begynnelsen av mai viser langt høyere innenlandsk bruk av oljepenger enn det handlingsregelen tilsier, og dette innebærer press oppover på kronekursen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere