RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mener norske bilister støtter afrikansk diktatur

Oslo (NTB): Bilister som fyller på tanken på Esso-stasjoner, kan være med på å støtte diktaturet i Ekvatorial-Guinea, ifølge Norwatch. Årsaken er at selskapet importerer råolje fra det afrikanske landet. Esso vil ikke kommentere saken.

Framtiden i våre henders nyhetstjeneste Norwatch skriver at Ekvatorial-Guinea i fjor eksporterte råolje til Essos raffineri ved Tønsberg for 1,2 milliard kroner. Dette utgjør en tredel av all olje som Norge importerte i 2009.

Det vestafrikanske landet er preget av dyp fattigdom, mens eliten får enorme inntekter fra oljeindustrien. Norwatch skriver at oljen som ankommer Tønsberg, stammer fra et felt som opereres av ExxonMobil, morselskapet til Esso Norge AS.

Raffineriet produserer bensin til Esso-stasjonene, samt fyringsolje. Mesteparten av petroleumsproduktene selges videre til andre land.

Esso Norge bekrefter importen fra Ekvatorial-Guinea, men vil ikke oppgi hvor stor andel av inntektene som har gått tilbake i form av skatter til regjeringen i landet.

- Jeg har sjekket, og det er blant de kommersielle opplysningene som vi ikke ønsker å gå ut med, sier Eirik Hauge i Esso Norge.

Han forklarer at det er utenfor hans mandat å snakke om ExxonMobils logistikkjede.

- Vi forholder oss ikke til Ekvatorial-Guinea eller andre land hvor råvarene kommer fra, sier Hauge. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere