*Nettavisen* Nyheter.

Mener original handelsavtale gjelder ved EØS-exit

Oslo (NTB): Norge og EU er bundet av handelsavtalen fra 1972 hvis EØS-avtalen sies opp, mener organisasjonen Alternativer til dagens EØS-avtale.

En norsk utgang av EØS-samarbeidet vil bli langt fra så dramatisk som tilhengerne av avtalen påstår, mener organisasjonen. Handelsavtalen fra 1972 gjelder fortsatt, og Norge er dessuten beskyttet av WTO-regelverket for internasjonal handel, framholder prosjektleder Sigbjørn Gjelsvik i Alternativer til dagens EØS-avtale.

- Den opprinnelige avtalen etter folkeavstemningen i 1972 må nødvendigvis reforhandles slik at den er tilpasset dagens forhold, men vi mener den fortsatt er gjeldende, sa han på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Sammen med leder Jan Olav Andersen for styringsgruppa brukte Gjelsvik anledningen knyttet til Europautredningen som framlegges tirsdag til å si at EØS-avtalen er for omfattende, inngripende og begrensende for Norges del.

- Hadde man ant konturene av dagens EØS-avtale i 1992, ville man ikke hatt noen EØS-avtale i det hele tatt, sa Gjelsvik, som understreket at organisasjonen verken er motstander eller tilhenger av avtalen som gir adgang til EUs indre marked.

- Men det er ikke slik at Norge blir støtt ut i det ytterste mørke om vi sier opp avtalen. Det finnes flere alternativer, sa Gjelsvik. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.