Gå til sidens hovedinnhold

Mener Oslo må redusere vannforbruket

En stadig økende befolkning i hovedstaden gjør at lokale myndigheter nå varsler tiltak: Enten må folk bruke mindre vann, eller så er Oslo nødt til å bygge ut mye større kapasitet og flere anlegg.

OSLO: Befolkningen i Oslo er ventet å øke med over 10.000 personer hvert år, ifølge anslag fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Byen hadde per 1. januar 634.463 innbyggere. Om seks år kan det være 700.000 innbyggere i hovedstaden.

Les også: Bekkelaget renseanlegg er Norges nest største renseanlegg

– I dag bruker hver innbygger 160 liter vann i døgnet. Direktør Per Kristiansen i vann- og avløpsetaten mener folk må kutte forbruket med 30 liter i døgnet.

– Flere byer i Europa er nede på 100 liter om dagen, så 130 bør være realistisk. Klarer vi ikke det, må vi bygge ut mye større kapasitet og flere anlegg, sier Kristiansen til Klassekampen.

Kapasiteten ved kloakkrenseanlegget på Bekkelaget er allerede sprengt, 13 år etter at anlegget var nytt. 2,7 milliarder kroner er bevilget for å utbedre anlegget. Videre er lokale myndigheter i gang med å peke ut nye vannkilder og bedre kapasiteten på vannbehandlingen. Det gamle rørsystemet er under kontinuerlig oppgradering, men det er mangel på fagfolk som kan få fortgang i arbeidet.

Kollektivtrafikk er et annet punkt som krever nye investeringer. Ruter ser for seg en tredobling i trafikken og krever store investeringer i ny infrastruktur. Skolevesenet krever også sitt: Oslo kommune skal investere mellom 20 og 25 milliarder kroner i nye skolebygninger, og ifølge en reguleringsplan som nå er under behandling, er det lagt opp til 100.000 nye boliger som skal bygges de neste 16 årene. (©NTB)

Les også: Lyden av kloakk