RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mener pasienter skrives ut for tidlig

Oslo (NTB): Tragedier som trippeldrapet i Tromsø er prisen samfunnet må betale for økt frihet og mindre kontroll. Det mener flere eksperter.

? Det er psykiatriens ansvar å hindre at psykiatriske pasienter utøver vold og drap, men spørsmålet er om den oppgaven kolliderer noe med det sterke fokuset våre myndigheter har på menneskerettigheter, sier Pål Hartvig til Aftenposten.

Han er spesialist i psykiatri og forsker ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri for Helseregion Sør-Øst.

Hartvig tror at noen menneskeliv årlig kunne vært spart med kvalitetssikret tvang og flere plasser i psykiatrien som kunne sikret lengre opphold til stabilisering enn slik det er nå.

Han får støtte av Randi Rosenqvist, som leder Rettsmedisinsk kommisjon.

? Av ulike grunner får en gruppe psykotiske schizofrene for dårlig oppfølging i psykiatrien og noen av disse begår drap. På 50-tallet var disse pasientene på sykehus, nå skrives disse utilregnelige pasientene ut for raskt, mener hun.

Også Torgeir Husby, avdelingssjef ved Psykiatrisk Avdeling Vindern (Diakonhjemmet), etterlyser flere langtidsplasser, mens spesialist i klinisk psykologi, professor Stål Bjørkly, bekrefter at det er en forhøyet voldsrisiko blant en undergruppe av psykotiske pasienter i forhold til befolkningen ellers. Han understreker at det å være psykotisk ikke i seg selv medfører at en er farlig.

? Spørsmålet blir selvfølgelig hvor mange mennesker som skal holdes borte fra samfunnet med tvang i forhold til at en av dem kan begå drap, sier Bjørkly. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest