Mener politikere er de verste mobberne

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen Foto: Sara Johannessen (NTB scanpix)

Carl I. Hagen kjenner igjen utfrysningen av Sverigedemokraterna fra sin egen situasjon som Frp-leder.

12.09.14 14:52

Sverigedemokraterna (SD) ligger an til å få en oppslutning på 11,1 prosent, viser den siste meningsmålingen til Aftonbladetog United Minds.

Dette er nesten en dobling fra 2010, da partiet kom inn i Riksdagen med 5,7 prosent.

Til tross for at SD er Sveriges tredje største parti, er det ingen av de syv andre partiene som vil samarbeide med dem.

- Regelrett mobbing
Tidligere leder i Fremskrittspartiet (Frp), Carl I. Hagen, mener andre politikere mobber SD.

- Én ting er å si at de ikke vil samarbeide. Noe annet er regelrett utfrysning og mobbing, sier Hagen til Nettavisen.

- Denne utfrysningen kjenner jeg igjen fra 1980-tallet da vi vokste, sier Hagen.

- I Sverige som i Norge, er det keiserens nye klær som styrer. I Sverige er det politisk korrekt at innvandring er en berikelse og at det ikke er noen problemer.

- Hvis man skal tilhøre det gode selskap, kan man ikke melde seg inn i Sverigedemokraterna. Da risikerer man utfrysning, og du risikerer ikke å få den jobben du søker. Politikere som advarer mot mobbing på skolen, er sjefmobberne selv, sier Hagen.

- Grenseløst naive
Migrationsverket anslår at 100.000 personer vil komme til Sverige i løpet av 2014 for å søke asyl. Til sammenligning var det registrert 7467 asylsøknader i Norge i årets første åtte måneder, ifølge tall fra UDI.

Svensk valgforsker sier at innvandringsspørsmål er et tema som opptar det svenske folket.

- Innvandring ligger på fjerde, femte og sjette plass når man spør folk om hva som er det viktigste samfunnsproblemet i Sverige, sier valgforsker ved Göteborgs Universitet, Henrik Oscarsson, til Nettavisen.


Ingen av de andre partiene i Riksdagen har ønske om å føre en strengere innvandringspolitikk i Sverige. Det til tross for at mange svensker etterlyser nettopp det.

- Når alle andre partier er grenseløst naive og fortsetter å snakke om at innvandring er en berikelse, og når andre ser de store utfordringene som Sverige har på en del steder, så er det ikke rart at det eneste partiet som står for en strengere innvandring- og flyktningpolitikk får flere stemmer, sier Hagen.

Valgforsker Henrik Oscarsson Foto: Göteborgs Universitet

- Sterk mistro til eliten
Den siste tiden har svenske medier avslørt at flere personer i SD har postet rasistiske ytringer på såkalte hatsider. En politiker har blant annet skrevet noe som: «brenn ned moskeene og fei ut romfolket».

Valgforsker Oscarsson sier at tilhengere av SD gjerne er skeptiske til eliten.

- De har en veldig sterk mistro til medieeliten, den politiske eliten og forskere som meg selv. Det som kjennetegner SD-sympatisører, er at de er veldig restriktive når det gjelder spørsmål om innvandring og innflytting.

- Er dette et rasistisk parti, Oscarsson?

- Partiet får mange ulike etiketter. Det er vel klart at mange av deres fremtredende politikere har uttrykt seg på en måte som viser at det finnes mye fremmedfiendtlighet og rasisme. Jimmi Åkesson (partileder red.anm.) gjør alt han kan for å ta bort dette, og det finnes en nulltoleranse for dette.

- I tillegg er det et problem med rekruteringen på lokalt og nasjonalt nivå. Blir det en sånn framgang, så spørs det om de klarer å fylle alle plasser på nasjonalt og lokalt nivå med folk som er interessert i politisk arbeid, sier Oscarsson.

Fakta

Sverigedemokraterna

- Fornuftig politikk
Hagen sier at SD har en del personer som har hatt rasistiske ytringer, men påpeker at partiledelsen reagerer med å hive dem ut av partiet.

- Partilederen prøver å være på riktig side av det som kan sies, gjøres og menes, sier Hagen.

Hagen sier han ikke kjenner til politikken til SD, som ønsker en kraftig begrensning på innvandring, men synes de står for en fornuftig innvandringspolitikk.

- Jeg så på partilederdebatten i går, og så hvordan de konkurrerte om å snakke om økt berikelse med innvandring. Men partilederen (Jimmi Åkesson red.anm.) var rolig og snakket sunn fornuft på dette området. Og da er det ikke rart de vokser.

Han utelukker ikke at SD i framtiden kan bli sluppet inn i varmen.

- Det må være et tidsspørsmål når Moderaterna og Sosialdemokratene tar innover seg at de må foreta en vesentlig innskrenking av innvandrings- og integreringspolitikken.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.