Gå til sidens hovedinnhold

Mener religiøse vrangforestillinger kan ligge bak dødsfallet

Samtidig utelukker politiet at barnet døde av fysisk vold.

Moren og faren til ettåringen som ble funnet død i Vanvikan, er varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud og i full isolasjon.

Kjennelsen er begrunnet i faren for bevisforspillelse.

Den foreløpige obduksjonsrapporten har ikke konkludert med en naturlig eller medisinsk dødsårsak.

«Det er i seg selv ikke nok til å mistenke foreldrene. Men det er også andre forhold i saken som bygger opp under mistanken», heter det i kjennelsen.

Religiøse vrangforestillinger
Tingrettsdommer Jon Morten Svendgård viste blant annet til at barnets far hadde religiøse vrangforestillinger om hva som skulle skje 28. november, dagen etter at barnet ble funnet dødt. Også moren skal ha hatt vrangforestillinger av religiøs art.

Svendsgård viser i kjennelsen også til at helsepersonell hadde vurdert begge foreldrene som ustabile forut for hendelsen, og at barnevernet hadde vært koblet inn i den forbindelse.

Politiet bekreftet vrangforestillingene under pressekonferansen som ble holdt fredag kveld.

«Foreldrene til den avdøde ettåringen forventet at noe av religiøs art skulle hende torsdag», opplyste politiet. Videre ble det utelukket at ettåringen ble utsatt for stump vold.

- Vi kan utelukke at barnet døde som resultat av fysisk vold, sa lensmann Gunnar Sollid under pressekonferansen, som ble avholdt fredag kveld.

Tips eller bilder? Kontakt Nettavisens journalist her! Du kan også ringe vår tipstelefon på 46830050!

Forlot barnet
Paret er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge under særdeles skjerpende omstendigheter etter at den ett år gamle sønnen deres ble funnet død onsdag.

Foreldrene til den avdøde ettåringen i Vanvikan forlot barnet et par timer uten tilsyn onsdag morgen.

Ifølge farens forsvarer, advokat Trond Peder Nilsen, dro foreldrene onsdag morgen fra Vanvikan til nabokommunen Rissa for å delta på et møte.

- Dette var på et tidspunkt da barnet pleide å sove, sier Nilsen til NTB.

De var borte et par timer, ifølge Nilsen. Da de kom tilbake, fant moren barnet dødt i senga.

- Ingen bevis
Fengslingsmøtene i barnedødsfallsaken gikk for åpne dører i Inntrøndelag tingrett fredag. Begge foreldrene til den avdøde ettåringen motsatte seg å bli varetektsfengslet, og begge stiller seg uforstående til at de er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

Nilsen sier til at hans klient ikke forstår grunnen til å kreve fengsling av ham. Advokaten sier han mener politiet ikke har noen bevis på at det har skjedd noe kriminelt i saken, og avviser at det er skjellig grunn til mistanke.

- Et barn er dødt, og vi har ikke noen forklaring på det. Den foreløpige obduksjonsrapporten utelukker stump vold mot barnet, sier Nilsen.

Innlagt
Farens forsvarer, advokat Tore Angen, sa tidlgere fredag at han sjelden har sett et så tynt grunnlag for fengsling.

- Jeg har sett mange tynne fengslingsbegjæringer. Denne er blant dem. Her er det ikke grunnlag for varetekt, sa Angen før kjennelsene fra fengslingsmøtene var klare.

Både moren og faren er nå innlagt på psykiatrisk avdeling ved sykehuset i Levanger. Farens forsvarer sier at hans klient i stedet for fengsel ønsker å bli tvangsinnlagt for å få fortsette behandlingen ved psykiatrisk avdeling.

- Han har ikke noe behov for å gå på gata i Vanvikan eller andre steder nå etter den heksejakta han har vært utsatt for, sa advokaten.

Den endelige obduksjonsrapporten er ventet om 14 dager. To ukers varetekt er ikke et uforholdsmessig inngrep, ifølge kjennelsen.

Reklame

Kun i dag: 30 % på alle varer hos Christiania Glasmagasin