- Russland mislykkes på alle fronter på slagmarken, så denne talen var en måte å spille ned situasjonen på ved å trekke trådene til andre verdenskrig og i liten grad kommentere den aktuelle situasjonen i Ukraina, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen til Nettavisen.

Han er oberstløytnant og hovedlærer ved Stabsskolen og ekspert på propaganda og informasjonskrig.

- Han pratet mest om å forsvare landet og kulturen og det er en måte å bygge opp forsvarsviljen til russerne. Han sa fint lite om selve situasjonen i Ukraina, det er forståelig fordi den er så dårlig for russerne, sier Karlsen til Nettavisen.

På forhånd var det spekulert i alt fra at Putin ville foreslå våpenhvile i Ukraina til en større militær mobilisering av russiske styrker.

- En større mobilisering har betydelig innenriks politiske konsekvenser i Russland. Nå har Putin én kamp i Ukraina, men også en potensiell intern kamp i Russland, hvis misnøyen over krigen og sanksjonene vokser, sier Karlsen.

Ifølge ham er det forskjellige meningsmålinger som viser at rundt 80 prosent av innbyggerne støtter det Kreml kaller en «spesiell militæroperasjon» i Ukraina.

- Det skal vi riktignok ta med en klype salt, folk er redde, og sier ofte det man tror myndighetene vil høre i disse undersøkelsene, sier Karlsen.

Oberstløytnanten sier russernes framgang har stoppet nesten helt opp på slagmarken i Øst-Ukraina.

- Etter to og en halv uker med kamper har de tatt små områder øst i landet, samtidig som de har tapt en del områder rundt byen Kharkiv. Netto har de oppnådd fint lite i Donbas, sier Karlsen.

Geir Hågen Karlsen mener Putins største utfordring er konsekvensene av de store tapene Russland har på slagmarken.

- Det beste anslaget jeg har sett er cirka 15.000 drepte russiske soldater. Det var britisk etterretning som kom med dette tallet forrige uke. Mange av disse soldatene kommer fra fattige og avsidesliggende regioner i Russland som er mindre viktige politisk. I tillegg til de drepte soldatene har de også et stort antall sårede. Russiske myndigheter er flinke til å gi Vesten skylda for alt som går galt, så foreløpig er det ingenting som tyder på at det er interne stridigheter som har betydning for krigen, sier Karlsen.

Jakub M. Godzimirski har arbeidet med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk på NUPI i over 20 år, han tolker Putins tale dithen at det verken blir noen eskalering eller russisk tilbaketrekning fra Ukraina.

- Putin gjentok anklagene han kom med i forkant av krigen, men han innrømmet også at krigen har kostet russiske liv. Han uttrykte medfølelse til familien til de døde soldatene, men innrømmet ingen feil, sier Godzimirski til Nettavisen.

Han tolker talen dithen at Putins plan er å fortsette videre slik russerne har gjort den siste tiden.

- Det trenger ikke bety at de ikke sender inn nye ressurser, men at det ikke blir noen generell mobilisering, sier Godzimirski.

Militærparaden mener han er et signal til resten av verden om at Russland fortsatt har militærressurser igjen.

- Paraden viser at man ikke har brukt opp alt man har på slagmarken i Ukraina, sier Godzimirski til Nettavisen.