Gå til sidens hovedinnhold

Mener Senterpartiet er avkledd: – Later som de vil ha billigere strøm

Senterpartiet vil elektrifisere sokkelen: – Stormannsgalskap og symboltiltak, tordner Frp-nestleder Terje Søviknes.

I forrige uke skrev Nettavisen en sak som oppsummerte alle tiltak partiene ønsker å iverksette for å elektrifisere Norge.

Der vakte lederen i Unge Venstre, Sondre Hansmark, oppsikt da han tok til orde for mer vindkraft på land, og hamret løs på partier som lover å elektrifisere Norge uten å bygge ut ny fornybar energi.

Les her: Partiene vil elektrifisere stadig mer: – Regnestykket går ikke opp

Hansmark mener flere partier argumenterer på uredelig vis.

– Det er flere partier som vil stanse utbygging av vindmøller og holde strømprisene lave, samtidig som de vil elektrifisere Norge. Det er helt uten troverdighet. Regnestykket går ikke opp, sa han.

Nå får han støtte fra uventet hold: Fremskrittspartiet.

Frp enige i regnestykket

Frps 2. nestleder, Terje Søviknes, sier seg helt enig med logikken i Hansmark-sitatet.

– Det er ikke ofte jeg er enig med en venstremann, men her har han helt rett i problemet, sier Søviknes.

– Dessverre bommer han i konklusjonen. Nå må vi stoppe denne stormannsgalskapen og alle disse symboltiltakene. Vi redder ikke klimaet av å rasere norsk natur.

De nye partiprogrammene viser at Venstre ønsker å satse på fornybar energi, samtidig som de vil sette til livs en elektrifisering av en rekke sektorer.

Frp skisserer på sin side ingen konkrete satsinger på elektrifisering i sitt partiprogram, utover å si at «økt bruk av nye fornybare energikilder kan bidra til å gjøre energibruken mer fleksibel og bidra til økt verdiskaping».

Les også: Sylvi Listhaug tar Åge Hareide i forsvar: – Ytringsfriheten er under press

De går også mot både vindmøller på land og elektrifisering av oljeplattformer.

– Tidligere beregninger har vist at det vil kreve cirka 1600 nye vindmøller for å kunne elektrifisere sokkelen. Skal vi rasere norsk natur i jakten på å gjennomføre symbolske klimatiltak som ikke vil gjøre noe for klimaet?

– 1600 vindmøller som raserer norsk natur samtidig som det gir minimal effekt på klimagassutslippene. Jeg kan ikke se at det er annet enn ren symbolpolitikk, konkluderer Søviknes.

Slaget om sokkelen

Så langt e r Johan Sverdrup-feltet, som ble åpnet i oktober 2019, har de eneste helelektrifiserte olje- og gassplattformene på norsk sokkel. Andre felt, blant annet Troll A og Ormen Lange er delvis elektrifiserte.

Det ved å hente strøm fra land gjennom en kraftkabel.

Ap, Høyre, Sp, SV og Venstre ønsker å elektrifisere flere oljeplattformer. Frp er sterke motstandere, blant annet fordi det risikerer føre til økte strømpriser.

En oversikt fra Norges vassdrags- og energidirektorat viste nylig at en fullelektrifisering av norsk sokkel vil koste den gjennomsnittlige husholdningen mellom 100 og 1200 kroner i økt årlig strømpris, alt etter hvor de bor. Dyrest ville det blitt i nord.

NVE-sjef Kjetil Lund har også advart om at elektrifisering av sokkelen betyr økt strømpris, økt press på strømnettet og en prioritering av kraft bort fra andre steder med kraftbehov.

Les mer: Så mye kan elektrifisering av sokkelen øke strømprisen: – Sjokkregning til vanlige folk

– Elektrifisering ser kanskje bra ut på papiret, men nå ser vi at det får katastrofale konsekvenser. Her blir Senterpartiet avkledd, sier Søviknes om Sps ønske om elektrifisering.

– På den ene siden later de som om de vil ha billigere strøm, på den andre siden vil de sende en sjokkregning til norske husholdninger. Senterpartiet må velge, de kan ikke både være for og mot.

Vil elektrifisere med havvind

Tidligere i vår vakte det oppsikt da Senterpartiet stemte mot et Frp-forslag i Stortinget om å si nei til å elektrifisere oljeplattformer fra land.

Les også: Frp går i strupen på Senterpartiet: – Vil øke strømprisene

Senterpartiets primærønske er å elektrifisere sokkelen med havvind. Skjer det fra land, så skal det ikke gå utover kraftkrevende energi eller strømprisene, sa Sandra Borch (Sp) i vår.

Med dagens fremgang i flytende havvind-teknologi blir det sannsynligvis ingen elektrifisering av sokkelen med havvind i tide til 2030, som er deadline for Norges neste klimamål.

Så langt havvindteknologien har kommet i dag, er elektrifisering av sokkelen med havvind fortsatt en høyst teoretisk øvelse.

Sp: – Ikke med kraft fra land

– Terje Søviknes kan begynne med å granske jobben han selv har gjort, svarer Sandra Borch, som er energipolitisk talsperson i Senterpartiet, til Søviknes, som var olje- og energiminister fra 2016 til 2018.

– Nå skal de plutselig begynne å mene noe om elektrifisering, mens da de satt i regjeringen så mente de ingenting.

Hun er klar på at Sp ønsker at elektrifisering av sokkelen ikke skjer med kraft fra land.

– Vi har sagt klart og tydelig at elektrifisering av sokkelen ikke skal skje med kraft fra land. Hvis det skal skje, så skal det skje med de prosjektene som oljenæringa har igangsatt på havvind.

– Det skjer ikke i morgen

– Elektrifisering av sokkelen med havvind ligger jo et stykke i fremtiden, så du er enig i at det ikke akkurat blir å skje i morgen?

– Nei, men oljepakken til Stortinget, som også Frp var med å vedta, la opp til at utslippene fra olje- og gassnæringen også skal kuttes. Derfor må vi bejuble de initiativene som næringa selv tar på havvind, forklarer Borch.

Les også

Full splid om utslippsfrie soner i Oslo: – MDG prøver å ta livet av bilen

– Jeg skjønner at det ikke blir å skje i morgen, men vi har selskaper som er i førersetet og kan hjelpe å få utslippene på norsk sokkel ned. Senere kan vår teknologi forhåpentlig også tas i bruk i utlandet.

– Men det er uaktuelt å ta det fra land, hvor forsyningssikkerheten er på bristepunktet nå.

Vil forbedre kraftnettet

– Er du enig med Hansmark-sitatet om at det er uredelig å gå inn for elektrifisering av Norge og holde strømprisene lave, hvis man ikke bygger ut mer fornybar energi?

– Vi har sagt at hvis vi skal elektrifisere sokkelen, så skal det ikke skje med kraft fra land. Mye av det handler om overføringskapasiteten som ikke finnes i deler av Norge. Det er også viktig for oss å holde strømprisene så lave som mulig. På vindmøller har vi frontet at kommunene skal kunne si nei dersom de ønsker det.

Les også: Ap kan ikke garantere Nord-Norgebanen: - Virkelig useriøse påstander fra Høyre

– Hansmark mener jo den generelle elektrifiseringen av Norge, ikke bare sokkelen.

– Det er der denne regjeringen begynner i feil ende. Man stiller krav om nullutslipp før man har infrastrukturen i Norge på plass. Kraftnettet må forbedres kraftig.

– Bør vi produsere mer fornybar energi?

– Ja, det har vi sagt hele tiden at det må vi se på mulighetene for. Men hva er fornybar energi? Vi må se på energieffektivisering og også på vannkraften. Samtidig må fokuset være på forsyne oss selv med kraft, og ikke satse på kraftkabler til utlandet, som vil øke strømprisen.

Stortingsvalget avsluttes med valgdagen den 13. september. Ordinær forhåndsstemming starter 10. august.