RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mener tiden er inne for å binde strømprisen

Sist oppdatert:
Lars Hjermann, som er ansvarlig for kraftsektoren i DnB Corporate Finance, mener det kan være lurt å binde strømprisen nå. Han fnyser av dem som mener man bør vente til ettersommeren
Hjermann mener man bør vurdere å binde strømprisen nå, men legger til at dette rådet gjelder dersom du har bestemt deg for at du faktisk vil binde prisen for å få forutsigbarhet.

- Sett over tid vil man nok betale mer for fastprisstrøm enn i spotmarkedet, sier Hjermann til iMarkedet. I fastprisen ligger det et forsikringselement som man normalt vil betale for.

Men gitt at du ønsker dette elementet, mener Hjermann man bør vurdere å binde nå, etter at den ekstreme situasjonen fra vinter er over.

- Det kan være grunn til å vente til markedet har "satt seg" på et normalisert nivå, og der begynner vi å komme nå, sier han.

Mange andre har hevdet at man bør ventet til ettersommeren fordi prisen da som regel er lavest, som iMarkedet har omtalt før ( Bare tull fra Forbrukerombudet ).

Dette fnyser Hjermann av.

- Det er ikke sånn det fungerer. Markedet er profesjonelt nok til å tenke lenger enn nesen rekker, sier han.

Han påpeker at i likhet med i rentemarkedet vil en fast strømpris reflektere fremtidsutsikter, og det er ikke gitt at disse er på det laveste nivået samtidig som den flytende prisen treffer bunnen.

- Det blir like dumt som å si at man skal vente med å binde renten til den flytende renten er lavest, sier han til iMarkedet.

Hjermann understreker at han ikke vil spå om hvorvidt den faste prisen kan komme ytterligere ned. - Men den er nå på et nivå hvor markedet har normalisert og stabilisert seg i forhold til i vinter, sier han.

Dersom du vurderer å binde strømprisen anbefaler han å sjekke flere tilbydere, siden man binder seg til et tilbud over en lengre periode.

Mangler liste

Konkurransetilsynet har pr. i dag ikke en samlet oversikt over fastpristilbud i markedet, slik de har for variabel kraft, men dette skal lanseres i løpet av høsten, ifølge tilsynet.

Foreløpig finnes det ikke en slik samlet oversikt over fastprisavtaler, men iMarkedet har sjekket en del priser, og de ligger stort sett i overkant av 40 øre pr. kilowattime, med litt lavere priser for tre års binding enn ved ett års binding.

De beste flytende tilbudene til forbruker er nå godt under 40 øre.

Prisene vil, med et visst etterslep og med et betydelig tillegg til strømleverandøren, følge utviklingen på det nordiske kraftmarkedet Nord Pool.

Her ligger den flytende prisen de siste dagene svingt mellom 20 og 25 øre, og markedet priser inn at den - i snitt - grovt sett skal ligge på dette nivåer de neste årene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere