RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mener TV 2 brøt god presseskikk

Alf Bjarne Johnsen leder i Pressens Faglige Utvalg (PFU).
Alf Bjarne Johnsen leder i Pressens Faglige Utvalg (PFU). Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
TV 2 dømt i kirurgsaken i Pressens Faglige Utvalg.

TV 2, NTB og Aftenposten brøt god presseskikk i forbindelse med sakene om hjernekirurg Per Kristian Eide, slår Pressens Faglige Utvalg (PFU) fast.

Godt over 4.000 presseetiske brudd lå på utvalgets bord i klagen som Anders Cappelen har fremmet på vegne av hjernekirurgen. Dette er den mest omfattende klagesaken utvalget noen gang har behandlet.

TV 2 ble felt for punktene om kildevalg, om saklighet og omtanke i presentasjon og om samtidig imøtegåelse. Den siste fellelsen ble tatt med dissens i utvalget, hvor to medlemmer mener kanalen hadde gjort tilstrekkelig jobb for å la Eide komme til orde.

– Ikke fair behandlet

PFU-leder Alf Bjarne Johnsen understreker at dette var en sak av stor viktighet, og at mediene har full rett til å sette søkelys på den. Men Eide ble ikke «fair behandlet», mener utvalget.

Saken ble først publisert på TV 2 høsten 2012. Den handlet om et forskningsprosjekt på Oslo universitetssykehus som Eide sto bak. TV 2 hadde jobbet med saken i flere måneder, men tok først kontakt med kirurgen dagen før saken gikk på lufta. Eide var på det tidspunktet på reise.

Utvalget mener at kanalen ikke framla for ham alle de opplysningene de hadde til hensikt å publisere.

Utvalget var imidlertid enstemmig i sin kritikk av TV 2 når det gjelder valg av kilder og å kontrollere at opplysningene som ble framsatt var korrekte.

– Vi mener at TV2s fremstilling var for ensidig og kritikken var for skarp om Eide som person, sa utvalgsleder Alf Bjarne Johnsen da avgjørelsen ble kunngjort mandag kveld.

PFU mener videre at dette ble forsterket da saken ble gjenstand for en studiodebatt på TV 2 Nyhetskanalen dagen etter. Der ble ubalansen ytterligere forsterket, ifølge utvalget.

Aftenposten og NTB felt

Tre andre medier som hadde sitert saken, var også klaget inn. Aftenposten ble felt for ikke å ha slettet en leserkommentar, mens nyhetsbyrået NTB ble felt for å ha framstilt det som én av pasientene døde som følge av hjerneforskningen i den omtalte saken.

Bergens Tidende var også klaget inn, men har ifølge utvalget ikke brutt god presseskikk.

Hele mandagen ble satt av til å behandle saken. Cappelen har på vegne av Eide levert 52 separate klagesaker mot 70 nyhetssaker fra TV 2, samt fire artikler i Aftenposten, seks NTB-meldinger og tre artikler i BT.

– Klager har gjort saken unødvendig komplisert og uoversiktlig, kommenterte Alf Bjarne Johnsen. Han påpekte at saken har belastet PFUs sekretariat og at det har tatt lang tid å få den behandlet på grunn av omfanget. (©NTB)

Les også: Tidenes største PFU-klage

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere