MADRID (Nettavisen): – Det jeg sitter igjen med etter disse to dagene er at det er en stor grad av enhet rundt bordet i Nato, sier Jonas Gahr Støre.

Les også: Sender ny type våpen: –⁠ Nå kan Ukraina begynne å plukke ut det russiske systemet

Han sier det også er en enhet om oppmerksomheten rundt følgene av Ukraina-krigen, og trekker fram energikrisen og matkrisen.

Les også: – En historisk hendelse

– Det som har vært mitt poeng er at enhet rundt Nato-bordet er bra, men vi må ikke ende opp med å være fornøyd med det. Ute i den internasjonale samtalen må vi være med å argumentere for hvordan vi skal løse de store globale temaene som klimautfordringen og matvarekrisen. Her pågår det en aktiv informasjonskampanje fra blant annet Russland for å forklare årsakssammenhenger. Jeg mener det er viktig at vi nå er tydelige og korrigerer dette når det er nødvendig, sier Støre.

Han mener det er viktig at Nato-landene tar en lederrolle her for å løse situasjonen mange sårbare land vil komme i som følge av både energi- og matvarekrise.

Norge blir med i NATOs innovasjonsfond

Norge undertegnet torsdag tiltredelseserklæringen til NATOs innovasjonsfond. Fondet skal investere i nye teknologier som kunstig intelligens, autonome systemer og stordata.

– Dette er en viktig del av NATOs satsing på teknologi og innovasjon. Fondet skal investere i teknologier som vil kunne være avgjørende i fremtidens militære operasjoner. Tettere samarbeid mellom allierte vil styrke utviklingen av morgendagens forsvar, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Slik oppsummerte Støre hva Norge har fått ut av Nato-toppmøtet:


Fondet er planlagt med en total størrelse på 1 millard euro over 15 år fra 2023. Den norske andelen vil være om lag 400 millioner kroner.

– Vår deltakelse legger til rette for at fondet kan bli en viktig investeringskilde for norsk høyteknologisk næringsliv. Vi har mye unik teknologisk kompetanse i Norge og jeg har stor tro på at norsk næringsliv vil hevde seg, sier Gram.

Tilslutning til fondet er frivillig. Norsk tilslutning er gitt med forbehold om Stortingets samtykke, som vil innhentes i samband med statsbudsjettet for 2023, opplyser Gram.