- Vi er interessert i å løse problemene som bygger seg opp i Ukraina, samt å fjerne de kunstige hindrene som gjør at det ikke er mulig å evakuere sivile ut fra ukrainske byer eller få nødhjelp inn, sier Sergej Lavrov.

Alttid oppdatert: Les alt om invasjonen av Ukraina her

Ukrainske myndigheter hevder derimot at russiske styrker saboterer både evakuering av sivile samt nødhjelp til blant annet den okkuperte byen Mariupol. Ifølge ukrainerne respekterer ikke russiske styrker inngåtte våpenhviler og avtaler om humanitære korridorer.

Lavrov er utenriksminister i Russland og uttaler seg til det russiske nyhetsbyrået Tass i etterkant av et møte med presidenten i det internasjonale Røde Kors, Peter Maurer.

- Vestlige land gjør alt de kan for å politisere humanitære spørsmål i Ukraina og vende disse mot Russland når dette tas opp i FN, sier Lavrov. Han sikter til at Russlands resolusjon om den humanitære krisen i Ukraina kun fikk to stemmer i FNs sikkerhetsråd. Kina og Russland stemte for resolusjonen, mens de 13 andre medlemslandene lot være å stemme.

Distraksjon

Norges FN-ambassadør kalte forslaget en distraksjon, ifølge NTB. Resolusjonsforslaget nevnte ikke den russiske krigføringen i Ukraina, men anerkjenner at Ukraina har et stort behov for humanitær hjelp.

I et innlegg før avstemningen rettet Norges FN-ambassadør Mona Juul kraftig kritikk mot at Russland i det hele tatt fremmet forslaget.

– Det vi har foran oss i dag, er ikke en nøytral og balansert humanitær resolusjon. Det er en distraksjon, sa hun, ifølge Norges FN-delegasjon.

Juul understreket at Russland har makt til å stanse lidelsene.

– Hvis Russland er opptatt av å beskytte sivile i Ukraina, kan de stanse denne meningsløse krigen, fastslo Juul.

Kunne hjulpet

Lavrov er rykende uenig med Mona Juul og Norges FN-delegasjon. Han mener nemlig resolusjonen kunne hjulpet på situasjonen i Ukraina.

- Hvis resolusjonen hadde blitt vedtatt kunne det ha løst mange av problemene på bakken, inkludert de som Røde Kors opplever, sier Lavrov.