Gå til sidens hovedinnhold

Menighetshus vil ha skjenkeløyve

Norsk Luthersk Misjonssamband går nye veier.

Salem konferansesenter i Sigurds gate 6 har søkt om alminnelig skjenkebevilling, og byrådsleder Monica Mæland (H), som til orientering også sitter med et særansvar for skjenking i Bergen, hun sier altså ikke nei.

Les saken i Bergensavisen her

- Ved vurderingen har en sett hen til det totalkonsept som skisseres for virksomheten, står det i innstillingen hennes til byrådet.

I boken som denne menigheten henter sine oppfatninger fra, Bibelen, er det vanskelig å finne en klar alkoholpolitisk holdning.

Noen steder advares det mot fyll og overdreven alkoholbruk. Men i Salomos ordspråk står det blant annet at «Gi heller rusdrikk til den som holder på å gå til grunne, og vin til den som har sorg i sinn. La ham drikke så han glemmer sin armod og ikke minnes sin møye mer».

Et annet sted gjør en av hovedfigurene i religionen, Guds sønn Jesus, vann om til vin. Likevel er nok retningen Salem er en del av, Norsk Luthersk Misjonssamband, mest kjent for å gå inn for avhold fra alkohol.

Bør være et alternativ

Informasjonsleder Espen Ottosen i Misjonssambandet har tidligere skrevet at han anbefaler totalavhold.

«Ikke fordi Bibelen sier nei til all alkoholbruk, men fordi norsk drikkekultur – med mye fyll – gjør det fornuftig at kristne representerer et alternativ. Vi bør bidra til at alkoholkonsumet går ned, og ta et ansvar for at «nei takk» ikke oppleves som sjokkerende».

- Spørsmålet da er om denne skjenkebevillingen er i tråd med det Salem preker?

- Et godt spørsmål. Vi er en organisasjon hvor alle arrangementer og aktiviteter er rusfrie, og hvor det er en sterk tradisjon for totalavhold. Så langt jeg vet har alle institusjoner praktisert at leietakere heller ikke kan bruke alkohol på sine arrangementer. Men jeg tror situasjonen i Salem er noe annerledes fordi man har et formelt samarbeid med Scandic. Det er da Scandic som har ansvar for disse lokalene når skjenkingen benyttes, sier han.

Ulike syn

Ottosen medgir at skjenkeløyvet til Salem kan bli diskutert i menigheten

- Det vil sikkert være ulike syn på dette, også på om man har blitt for opptatt av å finne praktiske løsninger i dette tilfellet.

Det er selskapet Turneren Næring som eier Salem konferansesenter. Turneren Næring er et datterselskap av NLM Eiendom, eid av misjonsselskapet.

– Vil dere tjene penger på skjenkingen?

– Nei, det vil vi ikke, svarer Susanne Brännstrøm som er daglig leder i Turneren Næring.

Les flere saker i Bergensavisen

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget