Gå til sidens hovedinnhold

Meningsmåling: 1 av 3 har liten tillit til Erna Solbergs ledelse

Og nærmere 1 av 5 sier de har svært liten tillit til statsministeren. - Kan bety at hun ikke har gjort alt riktig i folks øyne, sier ekspert.

I en fersk undersøkelse InFact har utført for Nettavisen og Amedia svarer 33 prosent av de spurte at de har svært liten eller ganske liten tillit til statsminister Erna Solberg (H) sin ledelse.

Klokken 12.30 presenterer statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner krisepakken for norsk økonomi. Følg den direkte her.

Nyhetsstudio: Her får du fortløpende nyheter om koronaviruset

Undersøkelsen ble gjennomført torsdag, mellom klokken 16.30 - 18.30. Dette var etter at de dramatiske og inngripende tiltakene, som følge av koronaepidemien, ble kunngjort tidligere på dagen torsdag.

Et ørlite flertall, 36 prosent av alle de spurte, svarer at de har tillit til statsministerens ledelse.

17,6 prosent, nesten 1 av 5, svarer at de har svært liten tillit til statsministerens ledelse.

- Ikke gjort alt riktig

- At nesten hver femte respondent svarer at de har svært liten tillit kan bety at hun ikke har gjort alt riktig i folks øyne. Kanskje de mener at hun burde handlet raskere og mer resolutt, sier fagsjef i InFact, Knut Weberg, til Nettavisen.

- Det er ikke gitt at alle har tatt innover seg hvor dynamisk utviklingen av koronaepidemien er. For under én uke siden skjønte ikke folk hvor farlig dette var. Selv om helsemyndigheter og Oslo kommune stenge Holmenkollen-rennene for publikum var det likevel store folkemengder som samlet seg og trosset forbudet. Men når 17,6 prosent svarer at de har svært liten tillit til Solberg så er det en betydelig andel.

Solberg har høstet mye kritikk de siste dagene, blant annet fra den profilerte Rødt-politiker Mimir Kristjánsson og samfunnsdebattanten Kjetil Rolness.

KOMMENTAR: Nå trenger vi politisk handlekraft - ikke politisk kjekling

Selv om et flertall av de som har svart, 36 prosent, sier at de har tillit til statsministerens ledelse, mener Weberg at de samlede svarene fra de spurte er et tegn på at folk mener hun kunne tatt et tydeligere lederskap.

- Tallene indikerer at folket i sum mener at statsministeren verken har gjort det svært bra eller svært dårlig. Det er også de yngste som er mest kritisk, og det kan være at denne andelen av befolkningen mener hun har handlet litt for tregt, sier Weberg.

Les også: Nordmenn går bananas på butikken - med munnbind og hansker fyller de sekker med dopapir

23 prosent av respondentene svarer nøytralt, at de verken har stor eller liten tillit til Solberg. 8,1 prosent av de spurte svarer at de ikke vet.

I den yngste aldersgruppen, 18-29 år, svarer 44 prosent at de ikke har tillit til hennes ledelse. Solberg har mest støtte hos den eldste delen av befolkningen (65 år +) hvor hun også får tillit av 44 prosent av de spurte.

Nyhetsredaktør i Nettavisen: I dag fikk nordmenn den første testen på hvor korona-solidariske vi kan være. Det endte med strykkarakter

Strengeste tiltak i fredstid

Solberg hadde ikke mulighet for selv å kommentere meningsmålingen torsdag kveld. Det er derfor helsepolitisk talsperson i Høyre, Sveinung Stensland, som uttaler seg.

- Målingen viser at folk ønsker klare og strengere tiltak, og vi kommer til å se at det gjøres store endringer i folks liv. Regjeringen har handlet med resolutte grep for å begrense spredningen av viruset, sier Stensland til Nettavisen.

- Jeg har selv fått mange tilbakemeldinger fra folk som har ønsket tiltakene. Disse er også i tråd med helsemyndighetenes fremste eksperter.

Torsdag presenterte Nettavisen en meningsmåling som viser at 6 av 10 er bekymret for eldre slektningers helse som følge av koronaepidemien.

Les også: Kommuneoverlege sterkt kritisk til beslutning fra regjeringen

Høyre mener de har solid politisk støtte og aksept for tiltakene regjeringen så langt har satt inn.

Torsdag ble følgende tiltak iverksatt:

Dette stenges eller forbys:

  • Barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, universiteter og høyskoler og andre utdanningsinstitusjoner stenges i to uker.
  • Kulturarrangementer
  • Idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs
  • Alle virksomheter i serveringsbransjen med unntak av kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst 1 meters avstand. Servering av mat skal ikke skje som buffet. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.
  • Treningssentre
  • Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, hulltaking(piercing) og liknende
  • Svømmehaller, badeland og liknende

Tiltakene er de sterkeste og mest inngripende i fredstid i Norge, sa Solberg torsdag. Natt til fredag ble det bekreftet av nettstedet Worldometers at over 800 personer har fått påvist korona i Norge.

1 av 3 har ikke tillit til politikerne

1 av 3 i befolkningen svarer at de ikke har tillit til politiske myndigheters arbeid med å begrense koronaepidemien. Samme andel sier at de har svært stor tillit til arbeidet. Det er flest skeptiske blant menn.

Les: Flere land forbyr innreise fra Norge og andre risikoland

37 prosent av mennene har liten tillit til politikernes arbeid med epidemien, mens 25,5 prosent av kvinnene svarer det samme. Hver tredje mann sier også at de har tillit til politikerne, mens tilsvarende andel av kvinnene svarer det samme.

- Vi ser en unison støtte fra alle partiene på Stortinget på tiltakene vi har satt inn. Samtlige har stilt seg bak helseminister Bent Høie (H) og Erna Solberg. Jeg skjønner at det har vært utålmodighet i befolkningen, men vi har måttet lytte til fagekspertisen før vi satte i verk tiltakene, sier Stensland.

- Hadde man gjort dette for en uke siden ville det ikke vært forståelse i befolkningen. Da Holmenkollen Skifestival gikk av stabelen forrige helg samlet store folkemengder seg, selv om helsemyndighetene og Oslo kommune egentlig stengte for dette. Det er viktig at tiltakene som settes inn har tillit og legitimitet i befolkningen.

Les: Norwegian kansellerer ytterligere 4.000 flygninger - disse rutene rammes

Nesten halvparten av de spurte, 45 prosent, svarer at de har tillit til helsemyndighetenes arbeid med epidemien, mens 21 prosent, 1 av 5 spurte, sier de ikke har tillit.

Skepsisen til helsemyndighetene er størst blant innbyggerne i Innlandet der 12 prosent sier at de har svært liten tillit, mens det i Rogaland bare er 3,7 prosent av de spurte som svarer det samme. Rogaland er fylket med færrest skeptikere til helsemyndighetene.

Les også: FHI - Kan bli knapphet på koronatester

Børsene stuper - folk ikke bekymret

Med koronakrisen stuper børsene verden over. I løpet av kort tid har Oslo børs falt med 30 prosent. Til sammenligning falt børsen med 54 prosent under finanskrisen i 2008.

Til tross for dette svarer nesten 6 av 10, 58 prosent av de spurte, at de ikke er bekymret for egen økonomi som følge av koronaepidemien. 19 prosent, 1 av 5, svarer at de er bekymret for egen økonomi.

Les: Drastiske korona-tiltak i Oslo: Karantenebrudd kan straffes med fengsel

Tidligere denne uken gjorde ansvarlig redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, det klart at han mener at det ikke er tid for statsministeren å være puslete, og manet til en økonomisk hestekur.

Kommende mandag vil Stortinget samles for første gangs behandling av regjeringens varslede økonomiske krisepakke, som blir lagt fram fredag.

Andre gangs behandling blir torsdag.

Undersøkelsen er utført for Nettavisen og Amedia gjennom automatiske telefonintervjuer i tidsrommet 16.30 - 18.30 torsdag 12. mars. Totalt er 3417 personer ringt opp, og personer i hele landet er spurt.

Feilmarginen i totaltallene for hele landet er på +/- 1,67 prosent, opplyser InFact.

Kommentarer til denne saken