Meningsmålingene mangler troverdighet

Debatt:

SPRIK: Det er så stor forskjell på meningsmålingene at de slår ihjel hverandre, mener innsenderen.

SPRIK: Det er så stor forskjell på meningsmålingene at de slår ihjel hverandre, mener innsenderen. Foto: NTB Scanpix/Mediehuset Nettavisen

Leserbrev av Kjell Fagerheim

Det er et altfor stort sprik fra den ene til den andre meningsmålingen. NRK og Aftenposten legger fram en meningsmåling som viser KrF godt under streken og TV2 et par dager i forveien legger ut en meningsmåling der KrF er godt over streken. Dette blir latterliggjort av det norske folk.

Troverdigheten til meningsmålinger er liten hos Ola og Kari. Det er ingen tvil om at meningsmålingene svinger etter hvem som spør, og hvem de spør. I et digitalisert samfunn bør man etterhvert kunne ta hele folket med i undersøkelsene og ikke bare et tversnitt av befolkningen.

Profilerte og populære saker fra de forskjellige partiene vil også påvirke meningsmålingene. Vi har også en del journalister som ikke klarer å være objektive og nøytrale. Den politiske fargen hos disse journalistene skinner kraftig igjennom når de uttrykker seg, både verbalt og skriftlig.

Disse undergraver resten av journaliststanden som faktisk gjør en god jobb. Medias påvirkningskraft er stor og kan uten tvil påvirke meningsmålingene og valgresultatet. Meningsmålingene bør oppdateres slik at troverdigheten blir bedre.

Frithjof Jacobsen burde få en ny sjanse

Av Steinar E. Mellgren

Det finnes noen leseverdige kommentatorer. Det finnes noen få troverdige kommentatorer. Frithjof Jacobsen har vært en av disse. Det var derfor et sjokk da nyheten om at han hadde forlatt VG på dagen ble gjort offentlig. Forklaringen om at han søkte nytt innhold i livet hørtes ut som en forsinket 40-års krise.

Så kom begrunnelsen. Frithjof Jacobsen ønsket «å bli kjæreste med Arbeiderpartiets Jette Christensen», og mente selv at dette var uforenelig med å være politisk kommentator. Sett fra utsiden er dette en moden og riktig avgjørelse. Kommentarene fra Frithjof Jacobsens overordnede ødela dette bildet.

Inntrykket leserne sitter igjen med er at forholdet til Jette Christensen kan ha pågått over lengre tid, også i den tiden VGs treffsikre kommentarer om Arbeiderpartiets interne metoo-oppgjør var som hetest. VG hadde tilsynelatende tilgang på kilder i Arbeiderpartiet som gjorde det mulig å komme med intern informasjon i jakten på Trond Giske.

Når den drevne journalisten Kristian Skard i Dagens Næringsliv gikk av, og begrunnelsen var et pågående forhold til Hadia Tajik, hevet flere forsiktig på øyebrynene. Grunnen til dette var at Kristian Skard hadde vært en av de best informerte og dyktigste i jakten på Trond Giske når han skulle felles. Den fremste i kampen mot Giske var Hadia Tajik.

Min første reaksjon var at dette var et merkelig sammentreff. Etter å ha vurdert saken var konklusjonen at selv en journalist kan bli elsket av noen. Mange spørsmål står i kø i denne saken. Vi vet ikke hele bakgrunnen. Vi kan bare spørre.

Man skal alltid være forsiktig med å gi andre råd. Men siden dette gjelder en dyktig journalist som Frithjof Jacobsen, våger jeg å bøye reglene. Han fortjener ikke å forlate pressen med bøyd nakke.

Derfor er mitt råd til redaktør Gard Steiro: forny muligheten for Frithjof Jacobsen til å legge alle kortene på bordet. Gi han deretter muligheten til å velge at han selv ettergår alle kommentarer omkring Giske-saken. Da kan han finne ut om han er blitt utnyttet av kilder. Til slutt bør han bruke sine evner som kommentator til å synliggjøre det usynlige og gi et ærlig svar til VGs lesere. Dette vil opprette tilliten både til VG og Frithjof Jacobsen. VGs lesere vil også forstå og tilgi ham.

Når dette er gjennomført bør Gard Steiro sette strek over tillitsbruddet og gi han valget mellom å komme tilbake til kommentator-jobben i VG eller starte en ørkenvandring hvor ingen vet hvor ender.

Dette krever mot både av Frithjof Jacobsen og Gard Steiro. Frithjof Jacobsen fortjener en ny mulighet til å opplyse oss med sine innsiktsfulle kommentarer.

Et naturlig trenerbytte

Av Stein Magne Hop

Dette har jeg ventet på, og det var det eneste fornuftige som kunne gjøres i denne situasjonen. Etter en sesong hvor Larvik håndballklubb (LHK) gjorde det meget bra utifra forutsetningene, hadde jeg håpet på en like bra sesong i år. Denne sesongen har derimot vært en gedigen nedtur og skuffelse.

Når man ikke presterer bedre med, stort sett, det samme mannskapet burde det får konsekvenser. Da er det helt naturlig at treneren avgår. Jeg har etterlyst bedre mental trening hos LHK, for ferdighetene tviler jeg ikke på. Jeg savner en ledertype som kan gå foran når det butter imot, slik Christensen og Molid har vist at de kan. Ser fram til at Heidi Løke kommer tilbake, for hun er en ledertype som har evnen til å få spillere til å yte litt ekstra.

Mange av de som spilte godt i fjor, har bare vært en skygge av seg selv i år. Lurer litt på hvorfor. Er de mette på suksess allerede? Nytter ikke at kun to-tre spillere bidrar og holder nivået i hver eneste kamp. Målet for LHK framover nå , er at flere spillere finner formen fra i fjor og bidrar, ellers får LHK bare glemme Europacupspill heretter!

Når barnevernet jubler

Av Anne-Kristin Banken

Jeg er enig med skribenten av innlegget. Bare se på Austevoll kommune som hadde for få bekymringsmeldinger til barnevernet. Nå har de "tatt grep" og meldingene er doblet. Det jubler de over. Det er noe veldig galt i den saken.

At de hadde mottatt få bekymringsmeldinger forteller vel at det var liten grunn til bekymring? Og at foreldrene gjorde en god nok jobb? Men nabokommunene var ikke fornøyd. Noe er veldig galt.


Menneske, pasient og kreft

Av Tony Eikelmann

Anne Lise Ryel, det er mye sant i det du skriver. Jeg har slitt med kreft i fem år nå. Det var ikke kreften som satte meg utenfor arbeidslivet. Det var følgeskader etter kreftoperasjonen som jeg ikke fikk hjelp med.

Vi har et medisinsk system som er rigid og lite fleksibelt og mangler evnen til å sette pasienten i sentrum. Det å få diagnosen kreft er i seg selv en sjokkbehandling. Det å få, som meg, fire tilbakefall kan jeg ikke beskrive. De legene som til slutt tok over behandlingen av meg var veldig flinke, og nå skal jeg snart til min neste kontroll.

Systemet sviktet mest på det mentale. Jeg har ikke fått noe hjelp til å komme meg mentalt etter å måtte leve med muligheten for tilbakefall. Fjerne kreften er en ting og det gror fint etter en slik operasjon. Det som ikke gror så fort er bekymringen for at den skal komme tilbake og om den skal spre seg. I mitt tilfelle har helsevesenet sviktet på dette området.

Operasjoner for å reparere skader fra kreftoperasjon har det vært vanskelig å få forståelse for. Jeg har blitt skjelt ut av leger og nesten gjort narr av da jeg klaget over smerter. Jeg ble først uføretrygdet og senere pensjonert. Dette mot min vilje da jeg fortsatt føler jeg har mye å gi i arbeidslivet.

Jeg tror ikke at min historie er enestående. Jeg kjenner andre med kreft og de kjemper den samme kampen. De møter leger som ikke gir god informasjon. Den fikk de da de gikk andre steder for å få informasjonen og noen andres vurdering.

Det skal ikke være sånn at du må ha god helse og være sterk for å få den hjelpen du trenger. Bent Høie har her veldig mye å ta fatt i. Det må en holdningsendring til blant leger som behandler kreftpasienter. Legene skal være og må også være en støttespiller. De må lære seg å se pasientene som mennesker og forstå hvem de er og hva de trenger. Dette er svært viktig for pasientens helbreding og behandling.

Vet ikke om vi fornærmer noen med sko fra Nike

Av Bernt Kristiansen

Tråkke på Allah? Alle vi som ikke kan arabisk "har ikke peiling" på hva som kan oppfattes støtende når overreligiøse muslimer tar noe ut av sammenheng.

Vi har neppe noen glede av å fornærme noen.

Men det som bekymrer meg er at muslimer forlanger å få styre hva som skjer i land med pressefrihet og ytringsfrihet. Det gjør meg fornærmet!


Jeg liker ikke syrlige politikere

Av Rudy Steen Johansen

Jeg er egentlig politisk engasjert. Likevel har jeg blitt ganske likegyldig. Jeg liker ikke lenger å høre politikerne snakke. De er så syrlige og spissformulerte at alt bare høres ut som alvorlige anklager.

De mener at det andre mener er alvorlige feilgrep og overhode ikke er noe å reflektere over. En god ide kan ikke aksepteres hvis den kommer fra et annet parti. Det ville kunne oppfattes som anerkjennelse.

Det er tydelig at de er skolert av samme type konsulenter. Lært å herske. Benytte enhver anledning til å forherlige sitt eget budskap og snakke ned andres meninger. Hadde dette skjedd i et firma ville det raskt gått konkurs. I et firma fremmes kollektiv intelligens, refleksjon og respekt for andres meninger.

Din mening er et viktig bidrag. Spesielt hvis det er noe du er uenig i. Det gir deg bedre innsyn i det du selv ikke har tenkt ut. Man ser verdien av å være omforent selv om man ikke alltid er enige. Det er god ledelse.

Landet vårt er under dårlig ledelse. Vi kan faktisk gå konkurs. Politikk må bli mer anstendig og imøtekommende. Det må bli interessant å høre på eller delta i debatter. Skjønner godt at så mange lokalpolitikere forlater politikken når det er så nedstemmende å delta. Jeg for min del velger å vende tanker og energi mot andre mer positive aktiviteter.

Kun påstander om hacking

Av Torbjørn Melbye

Ser til stadighet i norske og utenlandske medier at man knytter Kina og Russland opp mot hacking.

Jeg har ennå til gode å se at artiklene leverer bevis. Det blir kun servert påstander. Hva slags journalistikk er dette?

LES FLERE LESERBREV HER:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag